05 sep 2022 - Curtea Constituţionala

Marian Enache, presedintele CCR: ,,In afara de magistrati, pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie sa fie si adecvata realitatilor socio - economice"

,,Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie sa fie si adecvata. Voi urmari ca deciziile CCR sa fie adecvate si realitatilor socio - economice, fara a incalca prevederile constitutionale si legile. In general, trebuie sa avem decizii echilibrate si cu masura. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Si la adoptarea legilor si la pronuntarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie sa se gandeasca foarte bine daca nu este justificat sa aiba pensii, indemnizatii", a declarat presedintele CCR, Marian Enache, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

In ceea ce priveste jurisprudenta dezvoltata din 2016 de catre CCR, in sensul neimplicarii serviciilor secrete in actul de Justitie, noul presedinte al CCR, Marian Enache, a aratat ca este un sustinator al jurisprudentei dezvoltate de CCR dar pot aparea si ,,nunante" - in perspectiva in care CCR ar putea lua in discutie noile Legi ale Securitatii Nationale.

,,Primul imperativ al judecatorilor CCR este sa protejeze drepturile si libertatile cetatenilor. CCR trebuie sa protejeze drepturile si libertatile oamenilor. Conservam jurisprudenta CCR in domeniu pentru ca este argumentata si fundamentata. Inainte de a fi un reviriment, pot aparea nuante pe care noi sa le motivam in considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Si considerentele CCR sunt obligatorii, alaturi de dispozitivul deciziilor. La orice lege, pot aparea nuante in raport cu vechea forma. Revirimentul ar insemna o negare sau o alta viziune asupra rezolvarii unei problematici. Eu trebuie sa respect obligatia de rezerva in acest caz. Eu am votat in acest sens: de consolidare a protectiei drepturilor si libertatilor. Decizia Curtii Constitutionale este cea votata de majoritatea judecatorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecatorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimitatilor. Uneori s-a intamplat ca opiniile separate sa devina jurisprudenta a CCR. Nu vrem sa avem decizii monolitice. Trebuie garantata independenta judecatorului", a spus presedintele CCR.

Presedintele CCR, Marian Enache, s-a aratat ingrijorat in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, si de condamnarile Romaniei la CEDO, din perspectiva incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale:

,,Este dificil sa fac eu aceasta apreciere. Ar trebui sa existe autoevaluari, condamnarile la CEDO sunt un semnal ingrijorator. Statul de drept limiteaza puterea autoritatilor statului in raport cu drepturile si libertatile oamenilor. Imi propun sa masuram constitutionalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR. Pe toata lumea trebuie sa preocupe condamnarile la CEDO. Noii judecatori s-au integrat in CCR, vom omogeniza echipa CCR ca sa avem un plen eficient. Profesia mea de baza este avocatura. Eu cred ca deschiderea unui dialog cu mass - media este benefic".

Sursa : www.mediafax.ro