20 oct 2021 - Curtea Constituţionala

Magistratii Curtii Constitutionale au admis: Hotararea Parlamentului de incuviintare a primei stari de alerta a fost neconstitutionala

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au admis, miercuri, sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR şi PSD şi au constatat că hotărârea de încuviinţare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieşirea din starea de urgenţă, este neconstituţională.

Curtea Constitutionala, in cadrul controlului hotararilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis, miercuri, sesizarea formulata de 50 de parlamentari - deputati neafiliati si membri ai Grupurilor parlamentare ale Aliantei pentru Unirea Romanilor si Partidului Social Democrat si a constatat ca este neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei nr.5/2020 pentru incuviintarea starii de alerta si a masurilor institute prin Hotararea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

,,Pentru pronuntarea acestei decizii, Curtea a avut in vedere jurisprudenta sa anterioara, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstitutionalitatea art.4 alin.(3) si (4) din Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Intrucat aceste din urma dispozitii legale, care au constituit temeiul adoptarii hotararii parlamentare examinate, sunt neconstitutionale, Curtea, aplicand prevederile art.147 alin.(1) si (4) din Constitutie, a retinut ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr.5/2020 este ea insasi neconstitutionala, fiind lipsita de fundament constitutional", transmit judecatorii CCR.

Cu toate acestea, Curtea a precizat ca Hotararea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continua sa produca efecte juridice si ramane in vigoare in redactarea sa nemodificata prin dispozitiile Hotararii Parlamentului Romaniei nr.5/2020.

,,Hotararea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-statator, asupra caruia Curtea Constitutionala nu are competenta a se pronunta, fiind adoptata in executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curtii vizeaza exclusiv modificarile si completarile aduse acesteia prin art. unic al Hotararii Parlamentului Romaniei nr.5/2020", explica CCR motivele pentru care HG nr. 394/2020 ramane in vigoare.

Romania a fost pana pe 15 mai 2020 in stare de alerta, pentru 2 luni, dupa care s-a intrat in stare de alerta, situatie prelungita pana in prezent.

Sursa : www.mediafax.ro