14 feb 2020 - Curtea Constituţionala

LIVE ,,Gandurile lui Cristoiu" | Traian Basescu: Avem o constitutie care a facut din Parlament o institutie de neatins / Iohannis a castigat cu 60% in fata unui nevinovat politic, doamna Dancila

Traian Băsescu este faţă în faţă cu analistul politic Ion Cristoiu, într-o ediţie specială a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu". Fostul preşedinte va vorbi despre pregătirile liberalilor pentru anticipate, dar şi despre ce înseamnă criza politică declanşată de căderea Guvernului Orban.

Redam principalele idei din emisiune:

Ora 17.31Ce sanse sunt sa fie anticipate, potrivit lui Basescu:Liberalii nu au inteles ca avem o constitutie care a facut din Parlament o institutie de neatins, iar un presedinte care a castigat alegerile cu 60% vrea dizolvarea Parlamentului. Se poate ca realitatea sa ii arate ca nu se poate.

Ora 17.28Fostul presedinte, despre situatia economica: PSD a destabilizat toti pilonii macroeconomici. Grecia, care este inca in criza economica, se imprumuta cu dobanda 2,65%, iar Romania cu 4,13%. Cel mai rau lucru generat de situatia actuala este instabilitatea economica.

Ora 17.18De ce ar vota alegatorii de dreapta cu PMP, in opinia lui Basescu: In primul rand, partidul nu a fost in cardasie cu PSD. E un partid care a venit cu niste lideri noi. A aparut o Ioana Constantin, venita din neantul politicii, sau Paleologu, care este o achizitie intelectuala de mare valuare. Neamtu care, smucit cum e, este un om citit. Pe Turcescu nu l-am uitat, dar il pun la locul lui, adica la capacitatea de a aduce voturi.

Ora 17.14 Basescu despre aparenta competitie dintre PNL si USR: Nu cred ca USR e problema PNL, desi aparent sunt intr-o competitie. Obiectivul lor pare a fi o guvernare lejera, la scor foarte mare si li se pare, amagindu-se cu sondajele IMAS, ca au 47%. Nu e adevarat. Cred ca au 30-35%, dar in niciun caz 47%.

Cristoiu: Potrivit unui sondaj, al carui nume nu il dau, PNL are 36%.

Ora 17.06Fostul presedinte, despre anticipate:Este o ambitie a presedintelui. Iohannis a castigat cu 60% in fata unui nevinovat politic, doamna Dancila. Nu e nicio justificare in alegerile anticipate. Tara e dezechilibrata economic total, PSD e dus. (...) Nimeni nu e pregatit pentru anticipate in afara de liberali. Trebuie in primul rand sa ai niste resurse financiare, pe care PMP acum nu le are. PMP trage cu urechea la sondajele celor mari.

Ora 17.06 Traian Basescu, despre modificarile legislatiei electorale: PNL este intr-o mare contradictie. A interzis votul flotantilor, deci al studentilor, la locale. In schimb, la parlamentare, unde lista este tot judeteana, ei dau voie sa se voteze oriunde. Arata un lucru urat: ca faci legile pentru a satisface interesele tale.

Stirea initiala:

Moderator: Monica Mihai/Invitat: analistul politic Ion Cristoiu

Urmariti asadar, vineri, de la ora 17.00. Teme:

Vor cadea doua guverne?

Sunt posibile si necesare anticipatele?

Care sunt costurile crizei politice?

Va candida Traian Basescu la Primaria Capitalei?

Pe cine vede Traian Basescu ca pe un primar bun pentru Capitala?

Cum se pozitioneaza Romania fata de Pactul Verde impus de Comisia Europeana? Cine pierde si cine castiga din Pactul Verde?

Sursa : www.mediafax.ro