05 aug 2023 - Curtea Constituţionala

Liderul destituit al Nigerului cere SUA sa intervina pentru "restabilirea... ordinii constitutionale" / Bazoum, un aliat al Vestului, a fost inlaturat in urma unei lovituri de stat

Liderul destituit al Nigerului a îndemnat SUA şi "întreaga comunitate internaţională" să ajute la "restabilirea... ordinii constituţionale" după lovitura de stat de săptămâna trecută.

Intr-un articol de opinie publicat in Washington Post, presedintele Mohamed Bazoum a declarat ca scrie "ca un ostatic". De asemenea, el a avertizat ca regiunea ar putea cadea si mai mult sub influenta Rusiei, prin intermediul Grupului Wagner, care opereaza deja in tarile vecine.

Joi, liderii loviturii de stat au anuntat ca retrag ambasadorii tarii din Franta, SUA, Nigeria si Togo.

Intr-o declaratie citita la televiziunea nationala, acestia au declarat ca functiile celor patru ambasadori au fost "incetate".

De asemenea, pucistii a anuntat ca intrerup legaturile militare bilaterale cu fosta putere coloniala Franta.

Vecinii din Africa de Vest ai Nigerului au amenintat cu o interventie militara.

Comunitatea Economica a Statelor Vest Africane a impus sanctiuni si a dat pucistilor termen pana la sfarsitul weekendului pentru a-l repune in functie pe presedinte sau se va confrunta cu posibilitatea unei interventii militare.

Blocul regional incearca, de asemenea, sa gaseasca o solutie diplomatica, dar o delegatie care a sosit joi in Niger a plecat dupa doar cateva ore fara niciun semn de progres.

Totusi, pucistii au si aliati in zona. O interventie militara in Niger pentru a-l restabili pe presedintele ales Mohamed Bazoum ar fi considerata ca "o declaratie de razboi impotriva Burkina Faso si Mali", au indicat luni intr-un comunicat comun guvernele de la Ouagadougou si Bamako.

Nigerul este un producator important de uraniu - un combustibil vital pentru energia nucleara - si, sub conducerea lui Bazoum, a fost un aliat occidental cheie in lupta impotriva militantilor islamisti din regiunea Sahel din Africa de Vest.

Sursa : www.mediafax.ro