07 ian 2022 - Curtea Constituţionala

Legea privind modificarea Codului de procedura civila, sesizata la CCR de catre Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in 22 decembrie 2021, Parlamentul Romaniei a transmis Presedintelui, in vederea promulgarii, Legea pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (PL-x 232/2021). Aceasta vizeaza modificarea art. 524-526 din Codul de procedura civila, ce reglementeaza procedura contestatiei la tergiversarea procesului, in vederea armonizarii dispozitiilor cu cele statuate prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 604/2020. Totodata, a fost introdusa printr-o norma distincta, la art. III, posibilitatea contestarii paternitatii stabilite pe cale judecatoreasca definitiva.

Conform comunicatului, norma propusa a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile ulterioare, referitoare la sistematizarea legislatiei si la unicitatea obiectului.

,,Astfel, in ceea ce priveste sistematizarea legislatiei, art. 13 lit. a) din Legea nr. 24/2000 prevede ca actul normativ trebuie sa se integreze organic in sistemul legislatiei, scop in care proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelasi nivel, cu care se afla in conexiune", se arata in sesizare.

De asemenea, in sesizare se arata ca solutia legislativa a dispozitiilor art. III din legea criticata nu cuprinde o justificare reala sociala si juridica, ci, din contra, aceasta are ca rezultat o reglementare contradictorie, incoerenta si neinteligibila, care altereaza intelegerea si aplicarea legii.

,,Din redactarea art. III din legea criticata, se poate intelege si ca actiunea in justitie va putea fi introdusa de tatii prezumtivi pentru obtinerea unei probe care sa permita cunoasterea realitatii biologice, obligand copilul prezumtiv sa se supuna unui test biologic, desi la momentul promovarii actiunii nu exista nicio proba biologica care sa contrazica filiatia stabilita legal. Pentru a da eficienta reglementarilor internationale la care Romania este parte si care pun accentul pe interesul superior al copilului, o asemenea contestare ar putea fi valorificata numai printr-o revizuire a hotararii judecatoresti si numai atunci cand deja partea interesata detine deja un inscris din care rezulta ca realitatea biologica este diametral opusa celei statuate prin hotararea judecatoreasca, inscris care a implicat si consimtamantul prealabil al copilului (chiar devenit major)", se mai arata in sesizare.

,,In logica argumentelor expuse, consideram ca nici solutia legislativa, cuprinsa in art. III alin. (2) din legea criticata - potrivit careia prima hotarare judecatoreasca definitiva va deveni lipsita de efecte, nu indeplineste cerintele constitutionale de calitate a normei intrucat statutul civil al persoanei trebuie sa se bucure de maximum de precizie, astfel ca prima hotarare trebuie sa fie schimbata pentru a putea fi efectuate formalitatile din registrele de stare civila. De altfel, invederam ca la art. 513 alin. (4) din Codul de procedura civila se prevede ca: ,, (4) Daca instanta incuviinteaza cererea de revizuire, ea va schimba, in tot sau in parte, hotararea atacata, iar in cazul hotararilor potrivnice, ea va anula cea din urma hotarare si, dupa caz, va trimite cauza spre rejudecare atunci cand s-a incalcat efectul pozitiv al autoritatii de lucru judecat".

Sursa : www.mediafax.ro