25 mai 2023 - Curtea Constituţionala

Legea Ciuca si Bode referitoare la Codul penal, sesizata la CCR de Forta Dreptei si USR

Parlamentarii din Forţa Dreptei şi din USR au sesizat Curtea Constituţională faţă de modificarea Codului penal iniţiată de Nicolae Ciucă şi Lucian Bode pentru infracţiunile referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

,,Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate reglementarea propusa nu a tinut cont de intregul ansamblu normativ al Codului penal, astfel incat norma adoptata sa aiba o integrare fireasca si coerenta in raport cu alte infractiuni mai grave. Inasprirea unor reglementari nu a tinut cont de faptul ca s-ar putea ajunge la situatia in care, intr-un anumit context, infractiunea de ucidere din culpa, fapta care are ca efect suprimarea vietii unei persoane, sa fie sanctionata cu o pedeapsa mai mica decat cea referitoare la tulburarea ordinii si linistii publice, tinand cont de circumstantele agravante pe care le introduce propunerea legislativa. Acest lucru este o incalcare evidenta a principiului proportionalitatii sanctiunilor si pedepselor consacrat de Constitutie si o contradictie in politica penala a statului roman", potrivit unui comunicat de presa.

Conform semnatarilor, redactarea propusa ,,dovedeste carente din punct de vedere al claritatii si preciziei normei penale de incriminare, fapt care permite o interpretare echivoca si aplicarea sa in mod discretionar si abuziv".

,,Acest lucru contravine bogatei jurisprudente a Curtii Constitutionale referitoare la accesibilitatea si previzibilitatea legii, atribute fundamentale pentru respectarea principiului securitatii raporturilor juridice si pentru garantiile constitutionale impotriva arbitrariului. Mai mult decat atat, in expunerea de motive a proiectului votat nu este cuprinsa nicio justificare/fundamentare bazata pe studii sau statistici a formulei legislative propuse din perspectiva necesitatii maririi pedepselor, lucru care contravine normelor minimale de tehnica legislativa obligatoriu a fi respectate in activitatea de elaborare si adoptare a actelor normative", se mentioneaza in finalul comunicatului.

Sursa : www.mediafax.ro