20 oct 2020 - Curtea Constituţionala

"Legea carantinei" pe masa CCR. Curtea Constitutionala discuta, astazi, sesizarea Avocatului Poporului. UPDATE: CCR a respins sesizare

UPDATE:CCR respinge sesizarea Avocatului Poporului in privinta Legii carantinei

,,In ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi in ceea ce priveste dispozitiile art.8 alin.(3)-(9) si ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic si cu majoritate de voturi in ceea ce priveste dispozitiile art.19 alin.(1) din aceeasi lege, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma <izolarea intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare> si ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic sunt constitutionale in raport cu criticile formulate", informeaza CCR intr-un comunicat de presa.

Sesizarea inaintata la CCR de catre Renate Weber vizeaza art. 8 alin. (3-9) referitor la sintagma ,,izolarea intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare", respectiv un articol privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.

Astfel, aceasta ataca articolele din lege care se refera la internarea obligatorie a pacientilor infectati cu COVID-19 in spital pentru 48 de ore si la detasarea personalului medical.

In sesizarea sa, Avocatul Poporului afirma ca prevederile din lege atacate incalca decizii precedente date de CCR si incalca, suplimentar, norme ale CEDO. ,,Solutia legislativa referitoare la izolarea intr-o unitate sanitara (...) este constitutionala, numai in masura in care acest tip de izolare se impune ca masura de ultim resort, dupa ce toate celelalte masuri, de o severitate mai scazuta, au fost epuizate. In mod contrar, izolarea intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare are drept consecinta nerespectarea de catre legiuitor a deciziei CCR", justifica Avocatul Poporului, Renate Weber. De asemenea, Renate Weber arata ca ,,tinand seama de natura restrictiva de libertate a masurii izolarii in unitatea sanitara sau locatia atasata, legiuitorul ar fi trebuit sa reglementeze proceduri si garantii pentru toate partile implicate, menite sa imprime un caracter previzibil legii". ,,Prin urmare, legiferand obligativitatea izolarii obligatorii ca masura de prim resort, fara reglementarea posibilitatii inlocuirii acesteia cu o masura cu un grad de severitate mai scazut, statul esueaza atat in obligatia sa de a apara sanatatea publica (...), cat si in obligatia constitutionala de a reglementa masura izolarii obligatorii ca masura de ultim resort", mai scrie in documentul trimis lui Valer Dorneanu, presedintele CCR.

Premierul Ludovic Orban a spus ca noua actiune a Avocatului Poporului reprezinta un ,,atac impotriva intereselor fundamentale ale Romaniei".

Sursa : www.mediafax.ro