16 aug 2018 - Curtea Constituţionala

Klaus Iohannis si Parlamentul joaca ping-pong cu legile tarii. Actele normative trimise de presedinte la reexaminare/ Cate legi au fost contestate de seful statului la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în ultimele şase luni, 12 legi la reexaminare în Parlament, iar de 34 ori a contestat la Curtea Constituţională a României, proiecte importate de lege, cum ar fi modificarea Codului Penal sau statulul aleşilor locali, rezultă dintr-o analiză făcută de MEDIAFAX.

Proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea juridica, initiat de parlamentari PSD si ALDE, a avut un drum lung pana a fi promulgata, pe 19 iulie. La finalul anului, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala asupra neconstitutionalitatii acestui proiect de lege. In ianuarie, a venit randul a 51 de deputati din partea USR, PMP, minoritati si neafiiati sa depuna obiectie de neconstitutionalitate la CCR. Dupa ce a trecut din nou prin comisii si prin cele doua Camere ale Parlamentului, proiectul legislativ a ajuns pentru a doua oara pe masa sefului statului. Pana ca presedintele Romaniei sa se pronunte, doua partide din opozitie, PNL si USR, au sesizat judecatorii CCR. Dupa decizia Curtii, pe 7 mai, Iohannis a retrimis Legea inapoi pe masa judecatorilor, ca mai apoi sa o trimita la reexaminare in Camera Deputatilor. Dupa ce a fost plimbat intre Parlament, Curtea Constitutionala si Presedintie, proiectul a fost, intr-un final, promulgat de Klaus Iohannis.

"Am cerut in mod repetat reexaminarea acestor legi de catre Parlament. Am trimis sesizari CCR si am sesizat Comisia de la Venetia. Dupa finalizarea tuturor procedurilor de contestare, presedintele este cel care trebuie sa promulge legea. In acest moment, in privinta legii 304/2004 am epuizat, din pacate toate caile constitutionale, si prin urmare sunt obligat sa promulg aceasta lege", spunea Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta, pe 19 iulie, la Palatul Cotroceni, dupa promulgarea proiectului legilsativ.

Initiativa care modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciara prevede ca "hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii. In cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori".

Una dintre modificarile semnificative efectuate de Parlament la Legea 304/2004, promulgata de presedintele Iohannis, prevede infiintarea unei Sectii pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Alte prevederi ale proiectul stipuleaza ca vechimea procurorilor pentru a fi incadrati in DNA sau DIICOT creste la cel putin opt ani. Totodata, articolul 86 prevede ca DNA poate infiinta servicii teritoriale prin ordin al procurorului-sef al acestei directii, cu avizul conform al sectiei pentru procurori a CSM.

Presedintele Klaus Iohannis a contestat in aceasta sesiune parlamentara si proiectele de modificare a Legii 393/2004 privind statutul alesilor. Ambele proiecte legislative pentru modificarea Legii au fost propuse de parlamentari ai coalitiei PSD-ALDE si contestate de seful statului la Curtea Constitutionala. Judecatorii CCR urmeaza sa se propunte, iar dupa ce vor trece de votul Parlamentului, cele doua proiecte de lege, vor ajunge din nou pe masa lui Iohannis.

Sursa : www.mediafax.ro