27 oct 2020 - Curtea Constituţionala

Klaus Iohannis sesizeaza la CCR modificarile aduse Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic

,,La data de 8 octombrie 2020, Parlamentul Romaniei a transmis Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Actul normativ, in forma transmisa la promulgare, modifica art. 28 lit. b) din Legea nr. 407/2006, in sensul reducerii termenului de stagiatura de la un an la 6 luni, pentru solicitantul care intentioneaza sa dobandeasca permis de vanatoare permanent, sub indrumarea organizatiei vanatoresti care gestioneaza cel putin un fond cinegetic si completeaza alin. (1) al art. 33 al aceluiasi act normativ introducand un nou mijloc de practicare a vanatorii, si anume cu pasari de prada", arata Presedintia.

Iohannis acuza ca, prin modul in care a fost adoptata insa, precum si prin continutul normativ, legea dedusa controlului de constitutionalitate contravine Constitutiei.

,,In data de 10 iunie 2020, Senatul, in calitate de prima Camera competenta, a respins propunerea legislativa care, potrivit expunerii de motive a initiatorilor, viza procedura de obtinere a despagubirilor, in cazul prejudiciilor produse culturilor agricole, silvice si animalelor domestice de catre exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic, precum si modalitatea folosirii pe timp de noapte a mijloacelor de vizualizare moderne pentru vanarea speciilor mistret, sacal si vulpe. Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, a eliminat toate dispozitiile introduse de initiatori. Mai mult, a operat modificari ce se indeparteaza de la obiectul avut in vedere de acestia, modificand durata stagiului pentru dobandirea permisului permanent de vanatoare si introducand un nou mijloc de practicare a vanatorii, si anume cu pasari de prada. Astfel, analizand parcursul legislativ al legii criticate si comparand formele acesteia din momentul initierii si de la momentul adoptarii, apreciem ca legea dedusa controlului este semnificativ modificata de catre Camera decizionala fata de forma initiatorului si a primei Camere sesizate", se arata in sesizarea adresata CCR.

Iohannis mentioneaza ca textele noi adoptate de Camera Deputatilor nu au facut obiectul initiativei legislative, iar prima Camera sesizata nu a avut ocazia sa le analizeze, sa le dezbata si sa hotarasca asupra lor.

,,Apreciem ca, in cazul de fata, Camera Deputatilor a realizat modificari si completari de conceptie a reglementarii, ce sunt de natura sa determine incalcarea principiului bicameralismului. Astfel, constatam ca in Camera decizionala s-au produs modificari si completari de esenta fata de forma initiatorului si, implicit, de forma primei Camere sesizate.

Articolul unic, punctul 2 din legea dedusa controlului de constitutionalitate, completeaza art. 33 alin. (1) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, in sensul introducerii unei noi modalitati de practicare a vanatorii, si anume cu pasari de prada.

,,Mentionam ca in cuprinsul Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, la art. 42 alin. (1) lit. q) se prevede ca practicarea vanatorii cu pasari de prada constituie infractiune de braconaj si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Potrivit art. 17 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative se va urmari abrogarea expresa a dispozitiilor legale cazute in desuetudine sau care inregistreaza aspecte de contradictorialitate cu reglementarea preconizata. In cazul de fata, legiuitorul nu a respectat dispozitiile cuprinse in Legea nr. 24/2000, cu privire la contradictorialitatea dispozitiilor, deoarece, potrivit reglementarii nou introduse, practicarea vanatorii cu pasari de prada este autorizata, insa, conform dispozitiilor in vigoare, practicarea vanatorii cu pasari de prada constituie infractiune de braconaj. Astfel, in cazul intrarii in vigoare a legii deduse controlului de constitutionalitate, in acelasi act normativ se vor afla doua dispozitii contradictorii, aspect ce conduce la imposibilitatea aplicarii legii, cu privire la modalitatea de practicare a vanatorii cu pasari de prada", adauga seful statului.

Presedintele Iohannis critica lipsa definitiei sintagmei ,,pasari de prada", precum si a modalitatii de desfasurare a vanatorii cu pasari de prada, apreciaza ca norma nou introdusa are un continut neclar.

,,Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 este neconstitutionala, in ansamblu", conchide Klaus Iohannis.

Sursa : www.mediafax.ro