13 apr 2023 - Curtea Constituţionala

Klaus Iohannis ataca la CCR legea care modifica taxa de solidaritate

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat, joi, la CCR legea prin care se instituie contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului.

,,Fata de continutul normativ al legii transmise la promulgare, consideram insa ca unele dispozitii nu sunt indeajuns de clare, astfel incat sa ofere siguranta de a nu genera probleme in aplicare si, prin urmare, se impun a fi reanalizate de catre Parlament. Astfel, este necesar sa fie reanalizat si clarificat mecanismul de calcul privind contributia de solidaritate temporara, pentru evitarea unor situatii in care aplicarea normelor ar fi ingreunata sau ar genera alte efecte decat cele urmarite de legiuitor. (...) Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 186/2022 privind unele masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o interventie de urgenta pentru abordarea problemei preturilor ridicate la energie", se arata in sesizarea facuta de seful statului.

Initiativa legislativa a fost adoptata, la sfarsitul lunii martie, cu amendamente. Astfel, deputatii au introdus prevederi prin care determinarea ponderii in cifra de afaceri a activitatilor privind extractia titeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute pentru rafinarea petrolului se realizeaza prin includerea mai multor elemente.

,,Amendamentul la PLX128/2023 (Contributia de Solidaritate) propus de mine a fost preluat de Coalitie si a fost votat in unanimitate in comisia de buget si adoptat in plenul Camerei Deputatilor. Amendamentul reglementeaza justa asezare a sarcinii fiscale in plata contributiei de solidaritate, echitatea si transparenta in piata. Acesta vizeaza clarificarea modului de determinare a ponderii activitatilor in cifra de afaceri in viziunea actului normativ intern si in lumina actului de drept UE. In lipsa introducerii acestor prevederi de natura procedurala prin care sa se stabileasca modalitatea concreta de stabilire a contribuabililor ce intra sub incidenta actului normativ, legea ar fi putut fi aplicata intr-o maniera discriminatorie fata de contribuabilii pe acelasi segment al pietei, discriminarea fiind generata de structura modului de afacere a fiecarui contribuabil in parte (unii avand un model de afacere constituit dintr-o activitatea corespunzatoare unui singur CAEN, altii avand mai multe activitati pe CAEN-uri multiple), ci nu de faptul ca unii au beneficiat sau nu de cresterea conjuncturala a preturilor. Clarificarea legislativa isi propune sa evite deci, aplicarea neunitara a reglementarilor nationale si implicit Unionale si cu riscul iminent de distorsiune a pietei concurentiale la nivel intern si Unional, avand in vedere ca economiile nationale sunt interconectate. Multumesc colegilor din PNL si din toate partidele Coalitiei pentru sprijin! Dumnezeu sa ajute si sa protejeze Romania", scria pe Facebook deputatul PNL Alexandru Nazare.

Sursa : www.mediafax.ro