29 sep 2021 - Curtea Constituţionala

Ion Cristoiu: Prin Constitutie, demna de respect, Motiunea de cenzura a devenit in ultima vreme, prin folosirea ei de catre partide in interes politic, usa stricata de la WC-ul garii

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca prioritatea acordata de conducerea celor doua Camere ale Parlamentului dezbaterii si votarii motiunii de cenzura a PSD, si nu a USR PLUS-AUR, cu pretul sfidarii Constitutiei si a deciziei CCR din 28 septembrie, are ca scop readucerea formatiunii lui Ciolos si Barna in coalitia de guvernare.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

,,Marti, 28 septembrie 2021, Curtea Constitutionala a Romaniei a dat publicitatii urmatorul Comunicat de Presa:

<In sedinta din data de 28 septembrie 2021, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului.

Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulata de prim-ministrul Guvernului si a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfasurare a procedurii de control parlamentar initiate prin motiunea de cenzura nr.2MC/3 septembrie 2021.

<>.

2. Parlamentul urmeaza sa dezbata motiunea de cenzura depusa si sa isi exprime pozitia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigentelor constitutionale si regulamentare si aplicarea principiului loialitatii constitutionale.

Curtea a constatat ca motiunea de cenzura a fost depusa cu intrunirea numarului de semnaturi necesare. Insa, Parlamentul, in ansamblul sau, a incalcat art.1 alin.(5) din Constitutie coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, precum si art.113 alin.(2) din Constitutie. Parlamentul nu a dezbatut motiunea de cenzura, astfel ca nu a finalizat procedura initiata si continua sa incalce art.113 din Constitutie. In consecinta, au fost incalcate si prevederile constitutionale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept si alin.(4) privind echilibrul puterilor in stat.>

Decizia CCR a fost imediat interpretata in fel si chip. Sau, mai precis, dupa chipul si asemanarea politicienilor. Fiecare a descoperit in text si a spus asta intregii natiuni ceea ce voia sa vada interesul sau de moment.

De-a lungul timpului postdecembrist, au fost multe Decizii ale CCR, suficient de confuze pentru ca ele sa nu fie aplicate imediat, partile in conflict, care s-au adresat CCR ca unui Arbitru Suprem, fiind de acord sa astepte Motivarea. Comunicatul din 28 septembrie 2021 e un text de o limpezime exemplara. El nu da nici o sansa posibilitatii de interpretare a Deciziei dupa cum il duce pe fiecare nu atit capul, cit mai ales interesul.

Comunicatul spune clar ca Parlamentul a incalcat Constitutia refuzind finalizarea procedurilor privind Motiunea de cenzura.

Si mai spune ceva clar Comunicatul:

Ca asa cum a sesizat premierul <exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern" dar el a fost ,,generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfasurare a procedurii de control parlamentar initiate prin motiunea de cenzura nr.2MC/3 septembrie 2021.> Cum insa Comunicatul precizeaza ca prin conduita sa Parlamentul a incalcat Constitutia. Incalcarea consta in aminarea votului la Motiune sub pretextul ca trebuie sa se astepte Decizia CCR. Numai ca aminarea votului s-a facut dupa ce Florin Citu a trimis sesizarea. Si Parlamentul a procedat asa in favoarea lui Florin Citu. Rezulta ca Florin Citu a pirit la CCR Parlamentul tocmai pentru ca l-a ajutat. Iar CCR a fost folosita de Parlament pentru a incalca Legea fundamentala.

Pentru a intelege asta, se impune o scurta trecere in revista a incredibilei aventuri prin care a trecut Motiunea de cenzura initiata de AUR si sustinuta de USRPLUS si intitulata Demiterea Guvernului Citu, singura sansa a Romaniei de a trai! (brr, te ia cu frig, la o asemenea demagogie sinistra!)

Trebuie sa remarcam sa remarcam ca toate fortele politice in conflict au lucrat din greu la transformarea celui mai important moment al bataliei politice intr-o democratie intr-un film porno realizat cu mijloacele unui grajd dintr-un catun pierdut in creierii muntilor.

Initial, Motiunea de cenzura a fost redactata de AUR. Deoarece partidul lui George Simion nu avea numarul de semnaturi cerut pentru a fi depusa s-au lansat chemari catre un alt partid de Opozitie - PSD - sa completeze numarul de semnaturi cerut de proceduri. PSD a respins chemarea sustinind ca are si el o Motiune, e drept in stand by, pe care o va depune doar cind va fi sigur ca poate beneficia de numarul de voturi pentru trecerea Motiunii de cenzura. Daca AUR vrea sa darime Guvernul Citu, sa faca bine si sa voteze Motiunea PSD, pe care formatiunea o va depune numai dupa ce va avea angajamentul ferm al AUR ca o va vota.

AUR nu murea la gindul ca la Palatul Victoria se afla Guvernul Citu. George Simion avusese initiativa Motiunii pentru a scoate partidul din conul de umbra in care il aruncase imaginea de partid rau mirositor sub aspect democratic. De aceea, AUR a refuzat sa renunte la Motiunea sa si sa se angajeze c-o va vota pe cea a PSD. Despre refuzul PSD s-au lansat in spatiul public multe suspiciuni, cea mai des vehiculata a fost suspiciunea ca Marcel Ciolacu e inteles cu Klaus Iohannis. Nu stiu daca Marcel Ciolacu e inteles cu Klaus Iohannis. Unii au dibuit aceasta intelegere in refuzul PSD de a intra in jocul Suspendarii lui Klaus Iohannis. Pozitia PSD dovedeste intelepciune. Suspendarea lui Klaus Iohannis ar fi un act sinucigas pentru PSD. Cum au fost si cele doua suspendari ale lui Traian Basescu.

Evitind speculatiile, prefer sa caut resortul unor decizii politice in interesul electoral. Pe partea Stinga PSD are ca principal adversar AUR. De altfel, AUR a fost creat inaintea alegerilor parlamentare pentru a justifica sterpelirea prin soft din procentajul real obtinut de PSD a celor 10 procente de care avea nevoie Sistemul pentru ca Klaus Iohannis sa-si adune la Victoria Guvernul Meu. Prin urmare, daca PSD ar fi raspuns chemarii AUR pagubele electorale ar fi fost importante. Mai intii, pentru ca ditamai partidul s-ar fi asezat in spatele unui partid mult mai mic. Apoi, daca Motiunea ar fi fost depusa, AUR ar fi trecut drept cistigator electoral. AUR primeste un ajutor de la cine se astepta mai putin. USRPLUS - dusman de moarte al AUR, cu care parlamentarii AUR au avut chiar si paruieli pur si simplu, partid acuzat de rrromanul George Simion ca tradator al intereselor nationale, vindut strainilor - s-a oferit sa semneze Motiunea de cenzura. Nu pentru ca Dan Barna si Dacian Ciolos au fost sedusi peste noapte de Patria cu sinii mari invocata de Document, ci pentru ca Florin Citu, la indicatia lui Klaus Iohannis, le administrase un nou bocanc in bot. Cel din aprilie 2021 fusese plin de noroi. Cel de acum era plin de rahat. Isterizati mai ceva decit Mita Baston din D-ale Carnavalului, pentru ca fusesera umiliti in fata celor din Bula de pe Facebook, liderii USRPLUS se avinta in aventura de ,,reperare a onoarei", cum spunea o vaduva din opera lui Caragiale. Pierzindu-si uzul ratiunii, ei il anunta pe George Simion ca vor sa semneze Motiunea de cenzura. Rrromanul George Simion accept sa se concubineze cu tradatorii de tara Dan Barna si Dacian Ciolos. Mai mult, imbatat la gindul ca face si el ceva, George Simion accepta sa modifice textul Motiunii de cenzura astfel incit sa fie pe placul USRPLUS. Cum URSPLUS voia <sa-si repereze onoarea> si nu sa puna la indoiala activitatea de opt luni a Guvernului, Motiunea de cenzura capata o forma anticonstitutionala. Prin document se cere caderea unui membru al Guvernului - premierul - si nu a intregului Guvern. Daca ar fi fost un nationalist autentic, George Simion n-ar fi acceptat in veci sa elimine din text atacurile la adresa USRPLUS, partid pe care l-a injurat timp de opt luni in numele Patriei in catrinta. Daca erau niste democrati autentici, Dan Barna si Dacian Ciolos n-ar fi acceptat in veci concubinajul cu un partid denuntat de ei timp de opt luni ca fascist, antieuropean, extremist.

Si-a spus din nou cuvintul blestematul oportunism tipic politicianismului romanesc.

Rezultatul acestui oportunism a fost o prima lovitura data Motiunii de cenzura ca moment semnificativ al bataliei politice. A aparut, in premiera postdecembrista, Motiunea impotriva unui singur om. Atit AUR, cit si USRPLUS sustineau ca Guvernul PNL, USRPLUS, UDMR a avut o activitate exceptionala. Doar premierul a fost insa catastrofal.

Prin urmare, vineri 3 septembrie 2021 se depune la Parlament Motiunea semnata de cele doua partide cu mina la ochi sa nu se vada unul cu celalalt si sa le vina greata. Potrivit procedurilor, Motiunea trebuia sa-si urmeze cursul. Birourile Permanente stabilesc calendarul Motiunii si, din acel moment, procesul merge fara hopuri pina la votarea Documentului. Asa s-ar fi intimplat daca PNL, trecut sub puterea echipei lui Florin Citu, n-ar fi avut un interes vital din infatisarea lui Florin Citu la Congres in ipostaza de premier. Ar fi fost normal ca ipostaza de premier sa nu conteze in cazul alegerii unui presedinte al PNL. In definitiv, se puteau inscrie in cursa si simpli membri ai PNL. Pentru cei 5000 de delegati conta personalitatea candidatului si nu functia. PNL e insa un partid clientelar. Ca toate partidele noastre de altfel. Pentru un astfel de partid functia de premier confera unui viitor presedinte al PNL o aura de Mos Craciun cu un sac de proportiile unui tren de marfa. De premier depind fripturile guvernamentale. In consecinta, cele doua birouri permanente ale Parlamentului, dominate de PSD si de PNL - aripa Citu, se dau peste cap pentru a taragana dezbaterea Motiunii. Cum taraganarea prin cunoscutele siretlicuri nu putea fi lungita timp de o luna aproape, se apeleaza la un truc si mai dihai. Pe 8 septembrie 2021, Guvernul sesizeaza CCR cu privire la existenta unui conflict intre Guvern si Parlament provocat de caracterul nelegal al Motiunii.

Pe 9 septembrie 2021, Motiunea e citita in Plenul Parlamentului. Potrivit Constitutiei, in trei zile trebuia supusa la vot. Supusa la vot pe 12 septembrie 2021 era un risc pentru Klaus Iohannis. Si daca Florin Citu nu mai era premier la Congres?

Pe 10 septembrie 2021, PNL, UDMR si Minoritatile, in conditiile unei absente a PSD, voteaza ca Motiunea sa fie votata dupa Decizia CCR.

Ar fi fost normal ca institutia numita CCR sa stabileasca judecarea spetei cit mai repede. Pina in 25 septembrie 2021, evident. CCR e dominata insa de PSD si PNL - aripa Klaus Iohannis. Aripa Klaus Iohannis nu putea sfida interesul lui Klaus Iohannis. Aripa PSD avea in fine prilejul sa-i faca un serviciu lui Klaus Iohannis. In consecinta, judecarea conflictului e stabilita pentru 28 septembrie 2021. La trei zile dupa Congresul PNL! Florin Citu se poate prezenta in Congres ca premier.

Ce spune textul Comunicatului?

Ca da, a existat un conflict juridic intre Parlament, dar ca el a fost generat de incalcarea Constitutiei de catre Parlament prin suspendarea procedurilor de dezbatere si votare in Parlament a Motiunii de Cenzura.

Prin urmare, Guvernul a sesizat CCR cu privire la un conflict creat tocmai pentru a-l salva pe Florin Citu la Congres.

E greu de crezut ca juristii de la Guvern nu stiau asta.

De ce-au inaintat cererea?

Pentru a amina votarea pina dupa 25 septembrie.

Stiind ca, desi era o nazbitie, CCR ii va da lui Florin Citu posibilitatea de a se prezenta la Congres ca premier.

Desi decizia precizeaza ca prin nefinalizarea procedurilor, Parlamentul continua sa incalce art. 113 din Constitutie, Birourile permanente au aminat votul la Motiunea AUR-USRPLUS. Au fixat in schimb pentru 5 octombrie 2021 votul la Motiunea depusa de PSD marti dimineata. Ca sa vezi! Desi Motiunea AUR-USRPLUS e depusa din 3 septembrie 2021 si a fost citita in Parlament pe 9 septembrie 2021, Birourile Permanente, dominate de PSD si PNL, au dat prioritate Motiunii PSD. Continuind sa sfideze nu numai Constitutia, dar si Decizia CCR.

De ce?

Pentru ca examenul crucial pentru Guvernul Citu sa aiba loc dupa Congresul USRPLUS, programat pentru simbata, 2 octombrie 2021. Se spera ca dupa alegerea noului presedinte la USRPLUS formatiunea, scutita de febra scrutinului intern, sa revina in Coalitia de Guvernare si prin asta sa nu mai voteze nici o Motiune de cenzura.

Biata Motiune de cenzura! Prin Constitutie, demna de respect, a devenit, prin folosirea ei de catre partide in interes politic, o minge dezumflata.

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro