Iohannis ataca la CCR modificarea Codului de procedura civila
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională cu privire la legea care are ca obiect de reglementare completarea Codului de procedură civilă cu dispoziţii referitoare la ordinea judecării proceselor în materie civilă.
,,Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea art. 215 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila este neconstitutionala in ansamblul sau", cere Klaus Iohannis.
Legea supusa controlului de neconstitutionalitate are ca obiect de reglementare completarea Codului de procedura civila cu dispozitii referitoare la ordinea judecarii proceselor in materie civila.
,,Fara a pune in discutie necesitatea unei mai bune organizari a administrarii actului de justitie, ca serviciu public oferit justitiabililor, in deplin respect pentru acestia si toti participantii la actul de justitie, in forma transmisa la promulgare, Legea pentru modificarea art. 215 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila incalca dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (5) in componenta sa referitoare la calitatea legii, ale art. 61 alin. (2) coroborat cu art. 75 alin. (1) care consacra principiul bicameralismului, ale art. 124 alin. (3) referitor la independenta judecatorilor si supunerea acestora numai legii, precum si ale art. 133 alin. (1) si 134 alin. (2) si (4) cu privire la rolul si atributiile Consiliului Superior al Magistraturii, prin raportare la art. 75 alin. (1), (4) si (5), coroborat cu art. 73 alin. (3) lit. l)", motiveaza seful statului.
Potrivit legii, pentru fiecare sedinta de judecata se va intocmi o lista cu procesele ce se dezbat in acea zi, care va fi afisata pe portalul instantei si la usa salii de sedinta cu cel putin o ora inainte de inceperea acesteia. Lista va cuprinde si intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor, fiind obligatorie stabilirea unor intervale orare diferite pe grupe de cauze, respectiv fixarea cauzelor in care se administreaza probatiune extinsa de regula in intervalele finale ale sedintei de judecata. Dispozitiile art. 220 sunt aplicabile."
Sursa : www.mediafax.ro