30 sep 2020 - Curtea Constituţionala

Impozitarea pensiilor speciale cu 85%, pe masa CCR. Avocatul Poporului, Renate Weber: ,,O inechitabila asezare a sarcinilor fiscale"

Judecătorii CCR decid, miercuri, dacă legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85% este constituţională, la sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, care aprecia că ar fi vorba despre o dublă impozitare.

Avocatul Poporului, Renate Weber, explica pentru MEDIAFAX ca, desi se numeste taxarea pensiilor, este de fapt o dubla impozitare.

,,Sunt doua chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul ca e o inechitabila asezare a sarcinilor fiscale. Se numeste taxarea unor pensii. In realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindca taxele ti le impune statul cand iti ofera un serviciu", a declarat pentru MEDIAFAX Renate Weber.

Avocatul Poporului a mai spus ca este vorba si despre o supraimpozitare, pentru ca toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%

,,In plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii intre 2001 si 7000 de lei si de 85% de peste 7001 lei. Ori exista un principiu foarte clar al nediscriminarii care spune ca toata lumea trebuie sa fie tratata egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori asa ceva, in opinia noastra, este neconstitutional", a mai spus Weber.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in luna iunie, legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei si cu 10% a celor intre 2001 si 7001 lei. Concret, va fi taxata diferenta intre pensia speciala si cea realizata pe baza contributivitatii.

Sursa : www.mediafax.ro