06 iun 2023 - Curtea Constituţionala

Geoana: NATO sprijina securitatea Rep. Moldova cu respectarea neutralitatii sale constitutionale

NATO sprijină securitatea Republicii Moldova cu respectarea deplină a neutralităţii sale constituţionale, afirmă secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, în timpul unei întâlniri cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana, s-a intalnit marti, la sediul NATO din Bruxelles, cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova.

,,Cooperarea cu NATO va ajuta Republica Moldova sa puna in aplicare reformele necesare aderarii la Uniunea Europeana. NATO sprijina securitatea Republicii Moldova cu respectarea deplina a neutralitatii sale constitutionale. NATO isi intensifica sprijinul politic si practic in conformitate cu solicitarile sale, inclusiv printr-un pachet de consolidare a capacitatii de aparare, pentru a sprijini dezvoltarea si modernizarea institutiilor de aparare si securitate ale Republicii Moldova. Aliatii sustin pe deplin integrarea europeana a Republicii Moldova. Viitorul Republicii Moldova se afla in familia democratiilor europene. Acest lucru nu a fost niciodata mai important, iar cooperarea noastra nu a fost niciodata mai stransa", a punctat Mircea Geoana.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat ca ,,Rusia, continua sa foloseasca tactici de razboi hibrid, recurgand la presiune sociala si economica, santaj energetic si incercari de destabilizare a democratiilor noastre."

,,Din pacate, Republica Moldova se confrunta cu aceste amenintari. Republica Moldova raspunde insa cu determinare acestei situatii de securitate, prin consolidarea securitatii nationale si rezilientei, prin dublarea cheltuielilor pentru aparare in acest an. Republica Moldova se angajeaza ferm fata de viitorul ei european, asa cum am vazut cand ati gazduit cea de-a doua reuniune a Comunitatii Politice Europene la Chisinau, saptamana trecuta, unde aeronavele NATO AWACS au contribuit la securizarea spatiului aerian", a adaugat Geoana.

La randul sau, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, a subliniat ca, ,,in ultimii 30 de ani, NATO a sprijinit intotdeauna procesul de reforma in Moldova, consolidarea democratica in Moldova".

,,Intentionam sa colaboram si in viitor cu NATO pentru a continua consolidarea democratiei moldovenesti in contextul agresiunii brutale a Rusiei impotriva Ucrainei, intr-un moment foarte periculos pentru istoria continentului european. Este mai important ca niciodata ca Moldova sa nu fie singura. Este mai important ca oricand pentru Moldova sa consolideze, sa aprofundeze si sa accelereze parteneriatele sale atat cu organizatiile, cat si cu statele care sustin democratia moldoveneasca, libertatea si drumul nostru spre familia europeana a natiunilor. NATO este un partener foarte important care a contribuit la mentinerea pacii pe continentul european. Si, prin colaborarea cu Moldova, sunt sigur ca va contribui la pacea, stabilitatea si si calmul in partea noastra de lume si in tara", a punctat Nicu Popescu.

Sursa : www.mediafax.ro