24 nov 2022 - Curtea Constituţionala

Franta dezbate inscrierea dreptului la avort in Constitutie. Guvernul sustine propunerea

Parlamentarii din camera inferioară a Parlamentului Francez au început joi să dezbată o propunere de a înscrie dreptul la avort în constituţia ţării, primul pas într-o bătălie legislativă lungă şi incertă, provocată de abrogarea dreptului la avort în Statele Unite.

Autorii propunerii, apartinand unei coalitii de stanga, au argumentat ca aceasta are ca scop "protejarea si garantarea dreptului fundamental la intreruperea voluntara a sarcinii si la contraceptie prin inscrierea acestuia in Constitutia noastra".

Avortul in Franta a fost dezincriminat printr-o lege cheie din 1975, dar nu exista nimic in Constitutie care sa garanteze dreptul la avort, conform .

Mathilde Panot, sefa grupului de stanga Franta Nesupusa din cadrul Adunarii Nationale si co-semnatara a propunerii, a declarat ca "intentia noastra este clara: vrem sa nu lasam nicio sansa persoanelor care se opun dreptului la avort si la contraceptie".

Ministrul francez al justitiei, Eric Dupond-Moretti, a declarat ca guvernul de centru sustine initiativa.

El s-a referit la decizia Curtii Supreme a SUA din iunie, care a eliminat dreptul constitutional federal la avort si a lasat decizia la latitudinea statelor. "Dreptul la avort pe care il credeam dobandit timp de 50 de ani (in SUA) nu a fost in realitate deloc dobandit", a spus el.

Un sondaj recent a aratat ca peste 80% din populatia franceza sustine dreptul la avort. Rezultatele au fost in concordanta cu sondajele anterioare. Acelasi sondaj a aratat, de asemenea, ca o majoritate solida de oameni sunt in favoarea inscrierii acestui drept in constitutie.

Sursa : www.mediafax.ro