08 oct 2021 - Curtea Constituţionala

"Este un atac la adresa UE". Reactia Frantei la decizia instantei constitutionale din Polonia

Administratia Emmanuel Macron a denuntat, vineri, decizia instantei constitutionale din Polonia, care a depistat incompatibilitati in raport cu Tratatele comunitare, Parisul considerand ca este vorba de "un atac la adresa Uniunii Europene", conform cotidianului Le Monde.

"Este vorba de un atac la adresa Uniunii Europene. Este foarte grav. Nu este vorba de un subiect de natura tehnica sau juridica. Este un subiect eminamente politic, care se inscrie intr-o lunga lista de provocari la adresa Uniunii Europene", a declarat Clement Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului de Externe de la Paris.

Si Guvernul din Luxemburg a criticat pozitia Poloniei. "Guvernul polonez practica jocul cu focul si risca sa provoace o ruptura in relatia cu UE", a comentat Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

La randul sau, Germania a indemnat Polonia sa aplice "deplin" reglementarile comunitare.

Tribunalul Constitutional din Polonia a decis, joi seara, ca unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constitutionala poloneza, afectand suveranitatea tarii. "Organismele europene actioneaza prin depasirea competentelor", a argumentat Julia Przylebska, presedintele Tribunalului constitutional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecatorilor instantei constitutionale de la Varsovia, sunt in contradictie cu Legea fundamentala din Polonia. De altfel, Tribunalul constitutional, cea mai inalta instanta judiciara din Polonia, a denuntat "ingerintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene in sistemul judiciar polonez".

Decizia de acum evidentiaza primatul dreptului polonez in raport cu tratatele europene si este considerata de analisti un adevarat "Polexit legislativ", pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles si Guvernul conservator de la Varsovia pe tema principiilor statului de drept si functionarii sistemului judiciar polonez.

Sursa : www.mediafax.ro