18 iun 2021 - Curtea Constituţionala

Este constitutionala revocarea Renatei Weber? CCR a stabilit data la care va dezbate sesizarea

Judecătorii CCR vor dezbate pe 29 iunie sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcţie pe Renate Weber, Avocat al Poporului, depusă de PSD.

Termenul de judecata pentru sesizarea PSD privind Hotararea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului este 29 iunie.

Social-democraii au depus, joi, la CCR, o sesizare de neconstitutionalitate a hotararii Parlamentului de a o revoca din functie pe Renate Weber, Avocat al Poporului.

,,Din analiza procedurii desfasurate in Parlamentul Romaniei rezulta ca propunerea de revocare din functie a Avocatului Poporului nu a fost facuta de catre Birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocarii fiind facuta numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotararea Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului. Practic, constatam faptul ca cele doua Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite si au propus, fara a avea aceasta competenta, revocarea Avocatului Poporului catre plenul reunit, dupa cum rezulta si din Raportul intocmit in urma sedintei celor doua Comisii: <In urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat ca sunt indeplinite conditiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din functie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului si in sedinta comuna din 16 iunie 2021, acestia au hotarat sa adopte raportul comun pentru revocarea din functie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului si sa supuna spre dezbatere si adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport impreuna cu proiectul de hotarare aferent>", potrivit sesizarii.

Social-democratii apreciaza ca votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.

,,Tot din examinarea Hotararii de revocare, rezulta ca Parlamentul nu a indeplinit cele doua conditii cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectiva a activitatii Avocatului Poporului utilizand motive de revocare clare, obiective menite sa garanteze independenta Avocatului Poporului si nu a dovedit incalcarea Constitutiei si a legilor tarii", mentioneaza social-democratii.

Potrivit PSD, Hotararea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstitutionala incalcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalitatii si a art. 58 alin. (1) din Constitutie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

,,In considerarea argumentelor expuse, va solicitam sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Hotararea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisa cu incalcarea dispozitiilor constitutionale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) si art. 148 din Legea fundamentala si sa constatati ca aceasta este neconstitutionala", conchid social-democratii.

Renate Weber a fost revocata, miercuri, din functia de Avocat al Poporului, dupa ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulata de PNL, USR PLUS si UDMR.

Renate Weber a spus, miercuri, dupa revocare, ca a intrat in coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, cand acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private. ,,Acum se incearca acelasi lucru".

Sursa : www.mediafax.ro