24 sep 2020 - Curtea Constituţionala

Educatia sanitara isi face drum catre sala de clasa, dar numai cu acordul parintilor. CCR a stabilit joi ca legea e constitutionala

Legea care prevede că educaţia sanitară poate fi predată doar cu acordul părinţilor este constituţională, au stabilit, joi, judecătorii CCR, care au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Deputatii au decis ca in scoli se va face educatie ,,sanitara " si nu ,,sexuala" numai cu acordul parintilor.

Klaus Iohannis sustinea ca legea nu defineste notiunea de ,,educatie sanitara", nerezultand ce reprezinta aceasta.

,,De asemenea, asa cum este redactat textul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, in forma legii transmise la promulgare, din redactare nu reiese cu claritate daca norma stabileste ca programele de educatie pentru viata sunt in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor sau ca educatia sanitara este cea in vederea prevenirii celor de mai inainte. (...)", spunea Iohannis.

,,Totodata, prin eliminarea sintagmei <cel putin o data pe semestru> din cuprinsul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, textul a devenit neclar. Astfel, nu reiese cu claritate daca programa scolara este modificata in sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului scolar sau, dimpotriva, este eliminata acea garantie, instituita initial, prin care legiuitorul a urmarit ca programele de educatie pentru viata sa fie efectiv puse in practica cel putin o data pe semestru, in beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine daca programele vor avea loc pe intregul parcurs al anului scolar, o data pe semestru, o data pe an sau deloc. Apreciem ca aceasta interventie legislativa, in realitate, are un efect contrar scopului avut in vedere de legiuitor, cel al asigurarii interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educationale", mai aprecia seful statului.

De asemenea, Iohannis spune ca este neclar si momentul in care trebuie sa se solicite acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor in vederea participarii la aceste programe de educatie.

,,Este neclar momentul in care trebuie sa se solicite acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor in vederea participarii la aceste programe de educatie, nerezultand fara echivoc daca acesta se stabileste ca etapa premergatoare conceperii masurilor necesare de catre autoritatile mai sus precizate, sau acordul parintilor este necesar ulterior, cu ocazia implementarii acestora", mai ar Ioatahannis.

Klaus Iohannis mai afirma ca legea dedusa controlului de constitutionalitate eludeaza valorile statului de drept.

,,Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului este neconstitutionala, in ansamblu", conchide seful statului.

Sursa : www.mediafax.ro