15 sep 2021 - Curtea Constituţionala

Dragu cere CCR sa-l oblige pe Citu sa nominalizeze noii ministri si sa se prezinte in Parlament

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, cere CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîţu să nominalizeze noii miniştri şi să se prezinte în Parlament cu noua listă pentru a fi validată. Ea a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

,,Trimit catre Curtea Constitutionala un al doilea document, este o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvernul Romaniei si prim-ministru pe de o parte si Parlamentul Romaniei pe de alta parte. Solicit instantei sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre guvern si prim ministru pe de o parte si Parlamentul Romaniei pe de alta parte nascut din incalcarea dispozitiilor constitutionale referitoare la obligativitatea obtinerii acordului Parlamentului in cazul remanierii guvernamentale efectuate dupa schimbarea compozitiei politice a guvernului. Cer obligarea primul-ministrului la a formula propuneri de ministri si a le inainta Parlamentului in vederea pronuntarii asupra pronuntarii noii compozitii politice a guvernului", spune Anca Dragu.

Ea a reamintit ca pe 2 septembrie ministrul Justitiei, Stelian Ion, a fost remaniat, iar pe 8 septembrie ceilalti ministri USR PLUS au demisionat.

,,In 8septembrie avem o scrisoare semnata de co-presedintii USR Plus Dacian Ciolos si Dan Barna catre premier, atragand atentia asupra schimbarii compozitiei politice la nivelul guvernului. Avem prevederile constitutionale precum si din Codul Administrativ care cer ca in termen de cinci zile de la vacantarea functiei sa se transmita noile propuneri. Prin faptul ca premierul nu transmite aceste noi propuneri impiedica Parlamentul sa asigure controlul parlamentar asupra guvernului si sa isi dea acordul asupra noii structuri compozitii politice a guvernului. In data de 12 septembrie ar fi trebuit ca premierul sa faca aceste propuneri si sa transmita catre Parlament noile propuneri", conchide Anca Dragu.

,,In considerarea tuturor argumentelor expuse, va solicit respectuos admiterea prezentei sesizari privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si prim-ministrul Romaniei, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, cu consecinta obligarii prim-ministrului de a formula propuneri de ministri si a le inainta Parlamentului in vederea pronuntarii asupra noii compozitii politice a Guvernului", se arata in documentul semnat de Anca Dragu.

Sursa : www.mediafax.ro