24 mar 2021 - Curtea Constituţionala

Desfiinţarea SIIJ, votată în Camera Deputaţilor

Deputaţii au votat, miercuri, după îndelungi discuţii, proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie cu 171 de voturi „pentru” şi 136 „contra”. Scandalul a continuat şi după vot, cu PSD care anunţa că sesizează Curtea Constituţională a României. De cealaltă parte, Dan Barna, liderul USR, a spus că SIIJ a fost „o ruşine” pentru justiţia din România.

Dintre cei 309 deputati, au votat ,,pentru" desfiintarea SIIJ 171, iar ,,contra" 136. Doi deputati nu au votat.

Dupa vot, Maya Teodoriu, deputat PSD, a transmis ca PSD va sesiza CCR in cazul desfiintarii SIIJ.

,,Faptul ca ieri peste 1.000 de magistrati din toata tara, judecatori si procurori, au adresat Camerei Deputatilor un memoriu intitulat ,,Magistratura curata nu are nevoie de filtre de impunitate", cerand membrilor Camerei Deputatilor sa nu voteze proiectul in forma sa actuala, cu amendamentul propus si votat de parlamentarii PNL si USR in Comisia Juridica, magistratii cer presedintelui Camerei Deputatilor, domnului Orban, daca este in sala, sa sesizeze Comisia de la Venetia si GRECO cu privire la acest text de lege. Doua organisme prestigioase invocate in discursurile dvs., domnule Orban. De ce nu o faceti acum, cand magistratii cer acest lucru? (...) Poate pentru ca in mod constant Comisia de la Venetia s-a pronuntat pentru o imunitate functionala si limitata a magistratilor? In loc sa sesizati Comisia de la Venetia si GRECO, cum cer magistratii, ati votat acest proiect. Iata unul dintre motivele esentiale pentru care PSD nu a votat proiectul in aceasta forma si va sesiza CCR", a anuntat deputatul PSD.

La randul sau, Tudor Bacanu, de la PNL, i-a acuzat pe social-democrati ca au infiintat SIIJ pentru a-si apara ,,baronii".

,,Nu e o surpriza pentru mine sa vad ca pesedistii nu au votat desfiintarea SIIJ. (...) PSD e din punctul meu de vedere o boala care nu se vindeca usor si care poate sa recidiveze daca nu suntem atenti, atunci cand ne asteptpm cel mai putin. Ati infiintat aceasta sectie ca sa ii satisfaceti dorinta fierbinde a domnului Dragnea, de a acapara Puterea si de a ataca statul de drept si astazi actionati in acest fel pentru a va proteja baronii, pentru a o proteja pe doamna Gabriela Firea, pentru a proteja oameni precum Paul Stanescu sau Ionel Arsene, asta faceti, domnilor pesedisti. Infiintarea SIIJ nu a fost ceruta nici de magistrati, nici de catre cetateni", a spus deputatul PNL.

Vicepremierul Dan Barna a acuzat faptul ca justitia a fost ,,siluita" timp de 5 - 10 ani, iar acum se face un prim pas pentru normalizarea sistemului judiciar.

,,Dupa 5-10 ani de justitie care a fost siluita in toate felurile, dupa ce a trebuit sa ii vedem pe Iordache sau pe Nicolicea explicandu-ne cat de necesara este aceasta SIIJ, astazi facem un prim pas spre normalizarea sistemului juridic romanesc. Coalitia USR - PNL - UDMR desfiinteaza SIIJ, o rusine pentru sistemul nostru si un pas important in ceea ce inseamna ridicarea MCV si transformarea Romaniei intr-o tara euopeana s o tara in care justitia functioneaza. Da, un cost poltic este platit in acest moment pentru ca desfiintarea SIIJ este un obiectiv pe care Coalitia si l-a asumat si mergem mai departe", a afirmat Barna.

Desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a nascut discutii aprinse la dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor, iar. Cei de la PSD au spus ca guvernantii ,,mananca dimineata, la pranz si seara" desfiintarea SIIJ.

Proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ merge la Senat, care este camera decizionala.

Sursa : www.mediafax.ro