16 mai 2018 - Curtea Constituţionala

Deputatii au modificat din nou Legea privind statutul magistratilor, dupa decizia CCR

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în urma emiterii Curţii Constituţionale a unei decizii de neconstituţionalitate, efectuând câteva modificări care redefinesc eroarea judiciară.

Camera Deputatilor a votat in calitate de prim for sesizat, urmand ca proiectul sa intre la Comisia speciala pentru legile justitiei condusa de Florin Iordache, apoi in plenul Senatului, for decizional. Deputatii au adoptat modificarile legii 303 cu 181 voturi "pentru", 74 "impotriva" si 5 abtineri.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis pe 19 aprilie i mai multe sesizari ale PNL, USR si ICCJ privind neconstitutionalitatea unor articole din actul normativ ce modifica Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, drept urmare legea urmand sa se reintoarca in Parlament.

Articolele declarate neconstitutionale de catre CCR in legea de modificare a legii privind statutul procurorilor si judecatorilor sunt: articolul 5, art. 7, art.19, art. 56, 75 si 96.

Acestea prevad:

-art.5 alin.(1) lit.b), c) si d)]; Functiile de judecator, procuror, magistrat asistent si asitent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private cu exceptia: b) functiilor din structurile judecatoresti ,Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare si Scolii Nationale de Grefieri. c) functiilor din cadrul Ministerului Justitiei sau functiilor subordonate acestuia, d) functiile prevazute la punctele b ) si c) pot fi ocupate doar prin detasare

-art.7 alin.(7) teza a doua]; Actul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii prevazut la alin. 6 poate fi contestat in instanta de catre orice persoana care jusrtifica un interes legitim, conform legii contenciosului administratoiv nr 554/ 2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Dispozitiile prevazute la art. 7 din legea nr 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile.

art.19 alin.(2)];- o comisie de examinare teoretica si practica va fi alcatuita din 7 persoane: 5 judecatori, un avocat si un profesor universitar, desemnati de sectia pentru judecatori a CSM dintre judecatorii sau avocatii cu cel putin 12 ani vechime in profesioe si dintre cadrele didactice ale facultatii de drept care au obtinut gradul universitar de profesor de cel putin 5 ani. alta comisie de examinare teoretica si practica va fi alcatuita din sapte persoane: 5 procurori, un avocat, un profesor universitar desemnati de Sectia pentru procurori ai CSM dintre procurorii sau avocatii cu cel putin 12 ani vechime in profesie, si dintre cadrele didactice ale facultatilor de drept care au obtinut gradul universitar de profesor de cel putin 5 ani.

-art.56- articolul abrogat prevedea: La incetarea mandatului pentru functiile de conducere prevazute la art. 53, 54 si 55, judecatorii sau procurorii revin la instantele sau parchetele de unde provin sau la o instanta sau parchet unde au dreptul sa functioneze potrivit legii.

- art.75 alin.(2)]- sesizarile privind apararea independentei autpritatii judecatoresti in ansamblul sau se solutioneaza, la cerere sau din oficiu, de plenul Consiliului Superior al magistraturii, cu avizul conform fiecarei sectii

-art.96 alin.(3) si (4)]- (3) exista eroare judiciara atunci cand, in cadrul procedurilor judiciare: a) s-au incalcat norme de drept material sau procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor fundamentale, absolute ale persoanei. b) prin incalcarea in mod vadit, incontestabil, a normelor de drept material sau procesual, s-a solutionat o situatie litigioasa contrar realitatii faptice sau juridice ori s-a produs neregularitate in modul de desfasurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediata in caile de atac sau in procedurile prevazute de lege, producand in acest mod o vatamare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei. 4) dispozitiile alineatului 3 se completeaza in materie penala cu cele stabilite de Codul de Procedura Penala, iar in materie civila cu cele stabilite de Codul Civil si Codul de procedura Civila.

Prin urmare, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor urmeaza sa fie reexaminate pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Obiectia de neconstitutionalitate a legii a fost facuta de 89 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania, dar si de Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Este pentru a doua oara cand modificarile Legii 303 revin la Parlament, dupa decizii ale Curtii Constitutionale.

Sursa : www.mediafax.ro