28 sep 2021 - Curtea Constituţionala

Decizia CCR: motiunea de cenzura AUR-USR PLUS poate fi dezbatuta si votata in Parlament

Decizia membrilor Curtii Constitutionale a fost luata in unanimitate. Acestia au constatat ca motiunea depusa la Parlament de AUR si USR PLUS nu e invalida. Practic, CCR a decis ca Parlamentul poate sa dezbata si sa voteze motiunea de cenzura. In prezent, Guvernul Citu este vizat de doua motiuni de cenzura, dupa ce marti PSD a depus documentul ,,Stop saraciei, scumpirilor si penalilor. Jos Guvernul Citu".

Conflictul dintre Guvern si Parlament pe tema motiunii de cenzura a fost judecat de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), marti, la trei zile dupa Congresul PNL, in care a fost ales presedinte premierul in functie, Florin Citu.

Conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament a fost sesizat de Guvern si a vizat modul in care Parlamentul a declansat motiunea de cenzura depusa de USR PLUS si AUR impotriva Cabinetului Citu.

Guvernul a acuzat ca nu au fost respectate procedurile in privinta semnaturilor si a instiintarii Executivului in ziua depunerii documentului in Parlament.

Guvernul a cerut CCR sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte, nascut din incalcarea dispozitiilor constitutionale cu privire la modul in care a fost initiata si depusa motiunea de cenzura, respectiv din incalcarea dispozitiilor constitutionale cu privire la modul in care motiunea de cenzura initiata si depusa contrar Constitutiei a fost comunicata ulterior Guvernului.

Executivul a cerut CCR sa constate ca, atat sub aspectul conditiilor de validitate pentru initierea motiunii de cenzura, cat si sub cel al obligatiei comunicarii acesteia catre Guvern la data depunerii impi

Sursa : www.mediafax.ro