17 oct 2020 - Curtea Constituţionala

De ce trebuie sa se tina la termen alegerile parlamentare? Analiza pe Constitutie a lui Ion Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu avertizeaza ca amanarea alegerilor parlamentare presupune instituirea starii de urgenta si, odata cu ea, inchiderea romanilor in case si sustine ca autoritatile trebuie sa renunte la falsificarea realitatii pandemiei si sa ia masuri drastice de reducere a numarului infectarilor pentru ca altfel totul se va intoarce impotriva lor.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

,,Ma numar printre cei care, fara a avea o minima simpatie fata de regimul Iohannis - si nu sovaie sa sustina asta in gura mare - ca alegerile parlamentare trebuie sa aiba loc la termen, pe 6 decembrie 2020. Indiferent de nivelul atins in perioada urmatoare de numarul de infectari cu Coronavirus si de numarul de paturi ocupate la ATI. De altfel, asa cred - sint convinsi de asta - si liderii PSD, care declara sus si tare ca alegerile trebuie aminate. E vorba mai degraba de un mijloc de lupta electorala, decit de convingere. Daca ar vrea cu adevarat sa nu se tina alegeri in 6 decembrie 2020, partidele sustinatoare ale aminarii au la indemina instrumentul numit Boicotarea alegerilor. Nici PSD, nici alte formatiuni de Opozitie nu se gindesc la asa ceva. Toate, asemenea PNL si USRPLUS, sint in grafic cu momentele cerute de calendarul electoral: alcatuirea listelor de candidati, pregatirea programelor si sloganelor.

De ce sint eu convins ca alegerile trebuie tinute la termen?

Pentru ca, spre deosebire de multi dintre cei care-si dau cu parerea pro sau contra alegerilor, eu am mers la Constitutie, cea de care depinde orice decizie privind alegerile parlamentare.

Aminarea alegerilor parlamentare ar insemna prelungirea mandatului actualilor parlamentari.

Cum si cind e posibila prelungirea ne spune articolul 63 intitulat chiar asa, Durata mandatului:

<(1)Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora.

(2)Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3)Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4)Mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. In aceasta perioada nu poate fi revizuita Constitutia si nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

(5)Proiectele de legi sau propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent isi continua procedura in noul Parlament.>

Pentru ca alegerile parlamentare sa fie aminate trebuie prelungit mandatul parlamentarilor. Pentru ca mandatul parlamentarilor sa fie prelungit, trebuie declarata stare de urgenta. Mandatul se prelungeste pe perioada starii de urgenta. Daca se termina starea de urgenta, atunci trebuie facute de indata alegeri parlamentare.

Cine declara starea de urgenta?

Raspunde articolul 93 din Constitutie, intitulat Masuri exceptionale:

<(1) Presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora.>

Potrivit CCR, Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare. Da, dar in limitele prevazute de Constitutie. Altfel spus, Parlamentul poate stabili o alta data decit cea de 6 decembrie 2020 pentru alegerile parlamentare, dar nu mai incolo de 20 decembrie 2020, cind se incheie mandatul actualului Parlament. Peste aceasta zi poate fi stabilita de catre Parlament o data a alegerilor parlamentare numai daca presedintele declara starea de urgenta. Pe perioada starii de urgenta nu se tin alegeri parlamentare. Daca insa presedintele decide sa nu mai prelungeasca starea de urgenta, in chip obligatoriu se tin alegeri parlamentare.

Ce inseamna stare de urgenta in realitate stim din experienta anului 2020. Constitutia spune ca mandatul se prelungeste in chip automat o data cu instituirea starii de urgenta si inceteaza tot automat o data cu incetarea starii de urgenta. Asadar, aminarea alegerilor nu e o chestiune simpla din punct de vedere constitutional. Aminarea inseamna prelungirea mandatelor dincolo de termen. Care prelungire e posibila doar daca se declara starea de urgenta. Presedintele nu poate declara stare de urgenta pentru ca alegerile sa fie aminate. El poate declara stare de urgenta care sa prevada luarea unor masuri de limitari a drepturilor omului. In chip automat, fara ca acestea sa fie trecut in decret, se prelungeste mandatul.

Aminarea alegerilor e mult mai complicata decit pare la prima vedere. Ea depinde de presedinte, dar nici acesta nu poate declara stare de urgenta doar pentru a amina alegerile. Starea de urgenta se declara pentru a se crea cadrul legal pentru limitarea unor drepturi civile. Romanii trebuie sa stie ca aminarea alegerilor inseamna intoarcerea la inchisul in case.

Acestui argument i se adauga alte citeva:

1. Potrivit Constitutiei, in perioada de prelungire Parlamentul are puteri limitate. Nu poate fi revizuita Constitutia, nu pot fi adoptate modificari sau abrogate legi organice. Va fi un Parlament castrat intr-o perioada cind Pandemia, Criza economica reclama prerogative depline pentru Parlament.

2. Slabirii de drept a puterii Parlamentului i se adauga slabirea de facto. Chiar daca parlamentarii pot dezbate si adopta legi, timp de 3 luni, el va fi pentru romani un Parlament pe duca, un parlament care sta in cladirea Parlamentului mai mult formal decit moral.

Asta inseamna prelungirea cu inca trei luni a agoniei tipice parlamentului inainte de alegerile parlamentare. Guvernul va fi mai departe lipsit de majoritate parlamentara, si cind spun Guvern nu ma refer la orice Guvern. Alegerile tinute la termen sint un fel de meci decisiv in urma caruia se stabileste un cistigator si un perdant. Deocamdata Romania e intr-o situatie aberanta. Pe de o parte, Dreapta, cistigatoare la alegerile locale (PNL, USPLUS si PMP) insumeaza la votul politic de la locale peste 43%. Daca adaugam UDMR, inseamna 48%. PSD a obtinut doar 22%. Adaugind Pro Romania si ALDE, care fac 6%, Stinga ajunge doar la 28%. E limpede ca in prezent majoritatea parlamentara nu mai corespunde starii electorale din Romania. Dar chiar daca in urma celor 10 luni de guvernare, PNL s-a erodat atit de tare incit alegerile ar aduce victoria PSD, confruntarea sau meciul trebuie sa aiba loc. Indiferent cine va birui, alegerile vor relansa politica din Romania. Si daca la vot vor veni doar 5% dintre romani, alegerile vor pune capat agoniei care domneste in Romania din octombrie 2019, cind la Victoria a venit un guvern minoritar. Criza politica provocata de aminarea alegerilor ar putea fi mai periculoasa decit Criza sanitara. Care Criza reclama pentru fi administrata un nou suflu in materie de guvernare, ceea ce nu se obtine decit in urma alegerilor parlamentare.

Daca astfel stau lucrurile, unde gresesc Guvernul si Klaus Iohannis?

In felul in care abordeaza chestiunea alegerilor parlamentare.

Ar fi fost normal ca presedintele si premierul sa recunoasca proportiile Crizei si sa ia masuri drastice de protectie sanitara. Da, dar sustinind in acelasi timp ca alegerile parlamentare se vor tine la termen. Cu orice pret. Ca singurul moment de relaxare vor fi alegerile. S-ar putea da astfel un semnal ferm intregii societati despre proportiile Crizei. Concomitent comunicarea publica ar trebui concretizata pe necesitatea tinerii alegerilor. Pentru ca teza sa fie convingatoare, ar trebui invitate la Cotroceni partidele parlamentare ca sa se decida doar prin consultarea lor daca sa se tina sau nu alegeri. Scrutinul e pina la urma un meci. Si un meci nu poate fi tinut daca una din echipe vrea aminarea sa.

In locul acestei pozitii clare, ferme, Guvernul si Klaus Iohannis incearca o falsificare a realitatii.

Pe de parte prin folosirea cifrelor, pe de alta prin mesaje ridicole, gen, Totul depinde de noi care trebuie sa ne spalam pe miini.

Aceste tentative stingace sint principala cauza a cresterii numarului de infectari. Jocul pe sirma duce la masuri contradictorii, la bilbe, la conflictul dintre realitate si infatisarea realitatii in discursul oficial.

Romanii isi dau seama ca regimul minte, falsifica, manipuleaza numai si numai pentru a se tine alegeri parlamentare. Si in absenta unor argumente puternice, tinerea alegerilor la termen apare romanilor ca un truc prin care Klaus Iohannis vrea sa puna mina pe puterea absoluta. E limpede ca punindu-se in balanta Criza sanitara cu nevoia de putere a lui Klaus Iohannis, romanii sa nu dea curs masurilor de protectie impuse de regim.

Daca mai continua cu schizofrenia asta, exista riscul ca alegerile, tinute la termen, sa fie pierdute de PNL care dovedeste de la o zi la alta c-a pierdut situatia sanitara de sub control".

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro