23 iun 2022 - Curtea Constituţionala

Daniel Morar: ,,Pot fi taiate toate pensiile speciale, mai putin cele ale magistratilor. Curtea Constitutionala, din nefericire, a intrat in jocul pensiilor"

,,Conform unei jurisprudente consolidate - ca sa folosim un limbaj de lemn - pot fi taiate toate, mai putin cele ale magistratilor. Asa spune Curtea Constitutionala de multa vreme. Eu stiu ca cele mai mari pensii speciale sunt, la nivel de medie, in magistratura. Nu sunt cele mai multe dar, ca si cuantum, sunt cele mai mari", a declarat Daniel Morar, fostul judecator CCR, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Intrebat daca este corect ce a facut Curtea Constitutionala, care a redat recent pensiile taiate ale parlamentarilor, acesta a spus pentru Aleph News:

,,Din punctul meu de vedere, nu este corect, nici pe fondul chestiunii, nici pe forma. Nu este corect pentru ca noi avem jurisprudenta din urma, care spune ca pot fi taiate pensiile oricarui beneficiar de pensie, mai putin ale magistratilor insa, in acest caz, CCR a declarat neconstitutionala legea pe motive de forma, pe motive procedurale, cum s-a adoptat ea in Parlament.

Nici asa nu este corect, n-are sustenabilitate decizia. Pentru ca problema era ca a 2-a zi dupa prezentarea raportului de catre Comisia Juridica s-a si adoptat legea. Aceasta este o problema mai veche in jurisprudenta Curtii, in care noi ne intrebam daca este normal ca o lege sa fie adoptata de parlamentari in necunostinta de cauza. Pentru ca nu ai cum sa votezi o lege a doua zi sau in ziua in care ti se prezinta raportul comisiei juridice. Numai ca in deciziile anterioare, si a fost o decizie tocmai pe Coduri - Codul Penal si Codul de Procedura Penala. CPP care a avut 260 de articole contestate, Codul Penal a avut peste 100 de articole contestate - in care s-a votat in ziua in care s-a prezentat raportul Comisiei Juridice. Ironia face ca in acele dosare eu sa fi sustinut neconstitutionalitatea legii pe motiv ca toti parlamentarii au votat in necunostinta de cauza. Ei nu au un mandat imperativ, ei au mandat reprezentativ. Si eu atunci am sustinut ca legea trebuie sa fie declarata neconstitutionala ca nu si-a exercitat mandatul corect. N-aveau cum sa cunoasca 260 de articole. Curtea mi-a respins, eu am ramas in opinie separata impreuna cu 2 colege. Curtea a respins opinia asta, a spus ca Parlamentul face ce vrea.

Deci daca peste 260 de articole s-au adoptat intr-o zi era constitutional...

Un articol adoptat a 2-a zi cu atat mai mult era constitutional...E simplu spus dar asta este adevarul. Discutia asta a fost. Pai atunci ati spus invers...Ca principiu este corect. Nu poti sa-i ceri Parlamentarului, unei Camere a Parlamentului sa adopte o lege de azi pe maine. Dar daca ai spus ca poate s-o adopte cu 250 de articole si este constitutional, cum vii dupa 6 luni si spui ca daca adopta un articol care reflecta - atentie - vointa politica a unor oameni. Ce stiau? Nu erau vorba nici de ecuatii juridice complicate, stiau ca renunta la pensiile speciale. Din considerente populiste sau nu, nu ne intereseaza. Curtea nu trebuia sa intre in acest joc. Dar a intrat... Da, Curtea din nefericire a intrat".

Interviul integral cu Daniel Morar, fost judecator al CCR, fost procuror sef DNA, fost sef al Ministerului Public, va fi difuzat duminica, 26 iunie, de la 19.55, pe Aleph News.

Sursa : www.mediafax.ro