18 iul 2021 - Curtea Constituţionala

Daniel Morar: ,,Legiuitorul poate sa taie toate pensiile speciale, mai putin pe cele ale magistratilor. Este o decizie CCR - manual cu ce trebuie sa faca"

,,Jurisprudenta Curtii Constitutionale pe pensiile speciale protejeaza pensiile magistratilor. Erau decizii dinainte sa merg eu acolo si Curtea si-a pastrat jurisprudenta. Aceasta ultima decizie pe care a dat-o Curtea Constitutionala este extrem de scolastica si este explicativa. Este aproape un manual pe pensii speciale. Daca citesti acea decizie, se vede ca Legiuitorul poate sa modifice majoritatea deciziilor. Adica poate sa taie toate pensiile speciale, mai putin pe cele ale magistratilor.

Legiuitorul poate lua decizia CCR cum vrea el. Sunt pensii speciale prevazute intr-o sumedenie de legi speciale. Majoritatea beneficiarilor nu sunt magistratii. Este adevarat ca magistratii au un cuantum si pensiile speciale cele mai mari. Nu Curtea Constitutionala ii impiedica sa taie pensiile speciale. Curtea Constitutionala a spus ca nu puteti taia pensiile speciale ale magistratilor, dar pensiile speciale in tara asta sunt mult mai multe decat cele ale magistratilor.

Pensiile speciale sunt o problema. Trebuie sa te duci pe principiul: primesti cat ai contribuit. Pentru magistrati s-a considerat ca stresul la care sunt supusi de-a lungul anului, incompatibilitatile pe care le au - justifica aceste pensii speciale care au fost introduse demult. Ca sa simplificam: acea decizie ultima a CCR este cat se poate de clara. N-au de ce sa critice Curtea Constitutionala, decizia pe pensii speciale o au, este un manual, stiu ce au de facut cu pensiile speciale. Trebuie sa aiba vointa. Adica nu trebuie sa reproseze Curtii Constitutionale ceea ce ei nu fac", a declarat judecatorul CCR, Daniel Morar, in emisiunea OFF/ON The Record, pe .

Sursa : www.mediafax.ro