19 iul 2021 - Curtea Constituţionala

Daniel Morar: ,,CCR nu poate fi reformata decat prin modificarea Constitutiei. Daca ai ceva de reprosat Curtii, vii cu argumente juridice, nu cu atacuri simpliste"

,,Curtea Constitutionala nu poate fi reformata decat prin modificarea Constitutiei, pentru ca aproape tot ce e in legea Curtii Constitutionale se regaseste intr-o forma contrasa in dispozitiile constitutionale. Categoric, pentru asta trebuie modificata Constitutia (...). Nu poate fi desfiintata Curtea Constitutionala si probabil domnul Orban a vorbit la suparare. Majoritatea dintre tarile europene au Curti Constitutionale. (...) Insa o data ce ai Curte Constitutionala nu o mai poti sa o desfiintezi pentru ca o Curte Constitutionala este categoric un garant al respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti. Potrivit Constitutiei noastre, limitele revizuirii noastre se blocheaza in aceasta - hai sa-i spunem - axioma. Nu poti sa revizuiesti Constitutia, nu poti sa schimbi nimic din ea daca aceasta are ca rezultat afectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti si a garantiilor lor. Or Curtea Constitutionala este garantul respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor. Prin urmare, atat timp cat exista in Constitutie, trebuie sa se obisnuiasca cu ea pentru ca acolo va ramane. Curtea Constitutionala nu poate fi desfiintata", a declarat judecatorul CCR, Daniel Morar, intr-un interviu pentru Aleph News.

Despre atacurile la adresa CCR, Morar sustine urmatoarele:

,,Eu am un exercitiu in a primi aceste critici de cand eram sef la DNA, prin urmare nu ma afecteaza foarte mult. Dar le cunosc, le stiu, le citesc, si ce ma mira este ca nivelul discursului politic vizavi de Curte, ca este un discurs politic categoric, n-a crescut absolut deloc in acesti ani. Iar atacurile la adresa Curtii sunt extrem de simpliste. Atacurile inseamna: Curtea este pesedista sau Curtea este penelista in functie de solutia pe care o primesc, solutia zilei. Insa nu am vazut oamenii politici sau oamenii publici sa analizeze deciziile CCR din punct de vedere al Dreptului, al considerentelor.

Toate deciziile CCR sunt in Monitorul Oficial si in ultimii ani sunt extrem de elaborate, sunt scolastice, chiar sunt adevarate manuale. Prin urmare, daca ai ceva de reprosat Curtii Constitutionale trebuie sa vii cu argumente juridice. Daca vii doar si critici pozitionarea Curtii sau tu, ca om politic, alipesti Curtea partidului din Opozitie fata de tine inseamna ca gresesti. Este cea mai facila abordare care nu presupune nici inteligenta si nici pricepere. Probabil de aceea apeleaza atat de des la aceste atacuri", sustine acesta.

Paradoxul este ca, in acest moment, Curtea este alcatuita din politicieni in mai mica masura decat din magistrati. Suntem 5 fosti magistrati la Curtea Constitutionala, 1 profesor universitar si abia 3 oameni care au facut politica. Prin urmare, nu cred ca aceasta este linia buna de atac.

Categoric Constitutia este un instrument functional si tocmai faptul ca este un instrument functional trezeste furia acestor oameni care critica zi de zi Curtea Constitutionala. Vrand nevrand, Constitutia trebuie respectata si, daca n-o respecti tu, de buna voie, vine Curtea Constitutionala si iti da o decizie obligatorie care te forteaza sa o accepti. Si in ultimii ani, niciodata pana acum, Curtea Constitutionala n-a fost atat de mediatizata si Constitutia n-a fost atat de vehiculata. De ce asta? Pentru ca aceste conflicte dintre autoritatile statului au fost tot mai dese si au venit cu extrem de multe sesizari la Curtea Constitutionala.

(...) Este foarte simplu. Oamenii nu se inteleg. Pentru ca atmosfera este poate mai conflictuala decat alta data. Atunci cand 2 jucatori nu se inteleg se duc la arbitru. Arbitru in statul roman este Curtea Constitutionala. Prin urmare, nu Curtea Constitutionala este cea care tine pagina ziarelor zilnic, din proprie initiativa. Curtea Constitutionala nu lucreaza decat la sesizare. Curtea Constitutionala a devenit importanta prin deciziile ei pentru ca cineva i-a cerut sa se pronunte pe o anumita chestiune.

Stiti ca in general oamenii politici cu experienta si politologii destepti spun asa: daca vreti sa va rezolvati voi politicienii lucrurile, ar fi mai bine sa va intelegeti, si sa nu ajungeti la Curtea Constitutionala. (...) Ce se asteapta? Ce asteapta cineva de la un judecator? Sa dea o solutie. O solutie automat, cand partile sunt pe pozitii antagonice, nu poate fi decat favorabila unuia si nefavorabila celuilalt".

In emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News, judecatorul CCR, Daniel Morar, a vorbit si despre Legiferarea precara a Parlamentului si despre faptul ca Legiuitorul nu-si face treaba cand trebuie incurcand sistemul judiciar:

,,Raportandu-ne la Codul de Procedura Penala, la aceasta carte, evident ca este mult loc de mai bine in legiferarea Parlamentului. Pentru ca este un CPP intrat in vigoare in 2014 care pe alocuri s-a dovedit mai refractar si mai retrograd, mai inapoiat decat Codul lui Dongoroz, CPP din 1968 de pe vremea comunistilor. Da, domnul Predoiu era ministru cand a facut acest Cod. Prin urmare nu a fost opera de legiferare foarte buna din moment ce peste 10% din articolele Codului au fost declarate neconstitutionale, sanctionate intr-un fel sau altul de Curte. Inseamna ca nota acordata Legiuitorului nu e una foarte buna.

De ce vin oamenii la Curte? Pentru ca Legiuitorul nu-si face treaba nici cand este obligat de CCR, daramite cand un cetatean are o problema (...) Am dat decizie pe intreruperea cursului prescriptiei in 2018. Au trecut 3 ani de zile si Legiuitorul n-a pus-o in acord. (...) Si atunci, unii judecatori apreciaza ca se intrerupe cursul prescriptiei doar daca ii comunici actul de urmarire inculpatului sau suspectului iar alti judecatori spun ca nu se mai intrerupe deloc. Diferenta este iarasi fundamentala: ca intr-un caz fapta ajunge sa se prescrie in 5 ani si intr-un alt caz ajunge sa se prescrie in 7 ani jumatate. Sunt 3 ani si jumatate in care niciunul dintre ministrii care s-au perindat pe acolo n-au catadicsit sa modifice".

,,Inainte de a modifica Constitutia pe care nu au cum s-o faca, din punct de vedere politic, ca nu au, e imposibil, vedem toti care este scena politica, cred ca ar fi bine sa modifice Legile, sunt chiar obligati chiar".

Sursa : www.mediafax.ro