26 mai 2020 - Curtea Constituţionala

Dana Girbovan, despre decizia CEDO in cazul Kovesi: ,,A ignorat arhitectura constitutionala a statutului procurorilor"

Judecatoarea Dana Girbovan, sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a venit cu noi explicatii in privinta deciziei CEDO in cazul Laurei Codruta Kovesi.

,,Concluzia pe care exprimat-o, in urma analizei atat a Deciziei 356/2018 a CCR, cat si a hotararii date de CEDO in cauza Kovesi contra Romaniei, este aceea ca dezlegarile si considerentele avute in vedere de cele doua instante vizeaza planuri juridice diferite, care nu se intersecteaza si nu se suprapun", a scris pe Facebook Dana Girbovan.

Potrivit magistratului, CCR a analizat strict raporturile dintre ministrul Justitiei si Iohannis din perspectiva raporturilor dintre autoritati.

CEDO a analizat problema din prisma dreptului individual al lui Kovesi de a ocupa functia de sef al DNA pana la finalul mandatului, ignorand ,,complet arhitectura constitutionala a statutului procurorilor in Romania" si ca revocarea a fost facuta in exercitarea autoritatii ministrului asupra activitatii procurorilor, conferite de art. 132 din Constitutie.

,,Criticile la adresa CCR, bazate pe afirmatia ca aceasta ar fi incalcat un drept fundamental al fostului procuror sef DNA, sunt complet lipsite de fundament. Nicaieri in cuprinsul deciziei CCR nu existat vreo analiza a dreptului individual al fostului procuror sef DNA de a ataca in contencios administrativ decretul de revocare", puncteaza sefa UNJR.

De asemenea, Girbovan mai explica faptul ca CEDO retine eronat ca, desi teoretic Kovesi avea deschisa calea unei actiuni in contencios administrativ, aceasta era una formala, CCR blocand controlul instantei.

,,Daca in cazul Romaniei abordarea pur subiectiva, strict prin raportare la persoana, facuta de oficiali de rang inalt a condus la compromiterea unor institutii si la subminarea ordinii constitutionale, prin aceasta decizie a CEDO focalizarea pe persoana a fost elevata la nivelul Consiliului Europei, producand efecte asupra tuturor statelor membre", mai precizeaza Girbovan.

Sursa : www.mediafax.ro