28 nov 2022 - Curtea Constituţionala

Curtea Constitutionala, vizata de un proiect de lege. Cum vrea s-o reformeze USR

USR a depus un proiect de lege pentru reformarea Curţii Constituţionale, „transformată de PSD şi PNL într-un simplu instrument politic”. Printre modificări se numără limitarea la un mandat al preşedinţilor CCR şi transmiterea online a şedinţelor.

Una dintre institutiile cele mai importante pentru echilibrul constitutional si politic este CCR. Activitatea din ultima perioada a Curtii a fost destul de controversata, culminand cu decizia care a dus la inchiderea a mii de dosare penale, cu prejudicii de peste un miliard de euro doar in cazul celor de la DNA si DIICOT. Am atras atentia din 2017 asupra pericolului pe care il reprezinta politizarea Curtii, dar acest aspect va putea fi rezolvat doar prin revizuirea Constitutiei. Pana atunci, propunem o modificare a legii de functionare a CCR prin care abrogam anumite privilegii ale judecatorilor constitutionali, simplificam procedura de ridicare a imunitatii, stabilim mecanisme care sa asigure ca o majoritate formata pe alte criterii decat cele de logica juridica nu va putea confisca deciziile pe constitutionalitate, stabilim criterii suplimentare pe partea de integritate si aducem mai multa transparenta in activitatea acestei institutii. Ca sa avem o democratie sanatoasa, Curtea Constitutionala trebuie reformata", afirma Silviu Dehelean, deputat USR si membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

,,Este extrem de important sa incepem dezbaterea pentru reformarea CCR. Rolul Curtii Constitutionale este esential si nu negam acest rol in viata pubica si politica. Orice alta reforma - cum ar fi reglementarea pensiilor, reforma justitiei, a educatiei - nu poate fi facuta fara girul CCR. Curtea Constitutionala a dovedit ca poate bloca reforme sau le poate da unda verde. Am vazut in ultimii ani o implicare tot mai mare a CCR pe chestiuni care tin mai mult de decizii politice si mai putin de juridic. Sunt multe pronuntari pe conflicte constitutionale intre actorii politici, au fost decizii controversate, unele de rescrierea practic a unor legi, CCR devenind un fel de legiuitor. In acest context, am depus la Camera Deputatilor proiectul de modificare a legii CCR, cu mai multe propuneri de reforma", declara Stelian Ion, deputat USR si fost ministru al Justitiei.

Proiectul instituie expres pentru judecatorii CCR obligatia de a nu se supune sub nicio forma organizatiilor politice sau institutiilor care i-au propus pentru respectivele functii. De asemenea, este prevazuta obligatia ca judecatorii sa faca cunoscut public orice interes care ar putea sa le afecteze activitatea sau deciziile.

,,Dupa principiul potrivit caruia CCR nu are un creion, ci doar o radiera, fiind exclusiv un legiuitor negativ, USR propune ca CCR sa poata sanctiona textele neconstitutionale, dar fara sa poata sa oblige Parlamentul sa adopte vreo solutie legislativa. Totodata, USR propune o noua competenta pentru CCR, in contextul numeroaselor decizii controversate ale Curtii, unele avand si opinii separate. Concret, este vorba de posibilitatea ca presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere, Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM, Avocatul Poporului sau minimum 50 de deputati sau 25 de senatori sa poata cere un reviriment in practica CCR, adica reconsiderarea unora dintre solutiile adoptate. Unul din cazurile cand se poate solicita un reviriment al practicii este cel in care una dintre deciziile Curtii contravine unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Mai mult, daca se constata ca decizia CJUE vine ca o consecinta a unei solutii CCR, aceasta din urma institutie va avea obligatia de a lua in discutie revizuirea, de indata. Pentru a preveni situatia in care la CCR se formeaza o majoritate construita pe alte criterii decat cele ale logicii juridice si pentru a asigura o diminuare a volumului de munca pentru fiecare judecator, propunem ca sesizarile sa fie solutionate in prima faza de o instanta de trei judecatori constitutionali, cu posibilitatea partilor de a formula apel la instanta de cinci judecatori constitutionali. Completele de trei sau cinci judecatori se vor trage la sorti", potrivit comunicatului de presa.

USR mai propune ca mandatul de presedinte sa fie unul singur, fara posibilitate de reinnoire.

,,Proiectul USR vizeaza eliminarea superimunitatii pe care PSD a acordat-o judecatorilor CCR in 2017 (trimiterea in judecata sa se poata face doar cu votul a sase din ceilalti opt colegi). De asemenea, trimiterea in judecata pentru fapte penale va atrage suspendarea din functie a judecatorului respectiv. USR propune instituirea obligatiei de a transmite online sedintele si de a publica actele care stau la baza deciziilor. De asemenea, inregistrarile video ale sedintelor vor fi disponibile pe site-ul institutiei", se mentioneqaza in finalul comunicatului/

Sursa : www.mediafax.ro