11 dec 2019 - Curtea Constituţionala

Curtea Constitutionala dezbate, astazi, conflictul juridic dintre CSM si Ministerul Justitiei

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, conflictul juridic de natură constituţională dintre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei.

,,Cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre ministrul justitiei, respectiv Ministerul Justitiei, ca parte a autoritatii executive, pe de o parte,si autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte", potrivit ordinii de zi afisate pe site-ul institutiei.

CCR a discutat despre conflict pe 27 noiembrie, insa a amanat dezbaterea pentru 11 decembrie.

Pe 12 noiembrie, in cadrul prezentarii punctele de vedere la sedinta CCR, Alexandru Stan, director in cadrul Ministerului Justitiei, a declarat despre presupusul conflict cu CSM ca este unul "artificial" in care institutia reclamanta nu doreste solutionarea.

La intrunirea CCR, unde a fost prezent si fostul ministru al Justitiei Ana Birchall, Consiliul nu a trimis un reprezentant.

Ana Birchall a dorit sa-si prezinte punctul de vedere personal in conflict insa cererea ei nu a fost admisa de judecatorii CCR, care au constatat ca nu mai are calitatea de ministru al Justitiei.

Reprezentantul Ministerului Justitiei a declarat ca CSM nu prezinta solutii de rezolvare a conflictului de natura constitutionala pe care institutia il reclama in cerere.

Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost reprezentat in cadrul sedintei CCR unde au fost expuse punctele de vedere cu privire la cererea de solutionare a conflictului de natura constitutionala.

Lia Savonea, presedintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict intre Consiliu si actiunile Anei Birchall - la acea vreme ministrul al Justitiei.

Cererea transmisa de Lia Savonea catre CCR este motivata de urmatoarele chestiuni:

1. ,,Ingerinta grava a ministrului Justitiei, Ana Birchall, in activitatea de urmarire penala desfasurata de procurori. 2. Acte de subminare a independentei justitiei din Romania prin negocierea unei ,,foi de parcurs" privind statul de drept cu reprezentantul unui stat strain, conturand perceptia ca problemele justitiei din Romania nu sunt gestionate de organismele constitutionale abilitate ci de anumiti factori externi. 3. Actiuni repetate de decredibilizare si blocare a activitatii CCR, autoritate de rang constitutional, cu rol bine configurat in arhitectura statului de drept din Romania.

Sursa : www.mediafax.ro