Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei privind pensiile speciale
,,Modul defectuos de realizare a esalonarii cresterii varstei standard de pensionare este de natura sa incalce art.1 alin.(5) din Constitutie in componenta sa de securitate juridica corelat cu componenta institutionala a independentei justitiei, cu referire directa la conditiile necesar a fi indeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu. Se incalca, astfel, art.1 alin.(3) si (5) cu referire la art.124 alin.(3) din Constitutie. (...) Curtea observa ca problema ridicata este aceea daca pensiile de serviciu aflate in plata pot fi recalculate dupa o formula stabilita de noua lege care difera de cea dupa care s-a realizat stabilirea initiala a dreptului la aceasta pensie", se mentioneaza in document.
Potrivit sursei citate, in jurisprudenta sa referitoare la principiul neretroactivitatii legii, Curtea a statuat ca, ,,in esenta, consecintele inscrierii principiului neretroactivitatii in Constitutie, ca un principiu cu aplicabilitate generala, sunt foarte severe si, probabil, tocmai de aceea, solutia aceasta nu se intalneste in foarte multe tari, dar, in acelasi timp, ridicarea la rangul de principiu constitutional se justifica prin faptul ca asigura in conditii mai bune securitatea juridica si increderea cetatenilor in sistemul de drept, precum si prin faptul ca blocheaza nesocotirea separatiei dintre puterea legislativa, pe de o parte, si puterea judecatoreasca sau cea executiva, pe de alta parte, contribuind in acest fel la consolidarea statului de drept".
Curtea constata ca ,,marja de apreciere a legiuitorului cu privire la valoarea componentei necontributive a pensiei de serviciu sau a pensiei militare, stabilita in mod direct sau indirect (ca rezultat al aplicarii unei sarcini fiscale), este foarte larga".
Legea pensiilor speciale este partial neconstitutionala si trebuie sa fie corectata de Parlament, a decis CCR. Decizia a fost luata pe 2 august.
Potrivit comunicatului, Curtea a constatat ca ,,diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justitiei, precum si omisiunea reglementarii unor dispozitii tranzitorii efective in privinta cresterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective in functie, si, pe de alta parte, a varstei de pensionare necesare acordarii pensiei de serviciu afecteaza componenta functionala/institutionala a principiului independentei justitiei in substanta sa".
De asemenea ,,se incalca exigentele de calitate a legii prin lipsa unor reglementari tranzitorii clare, precise si previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu si la eliminarea cresterii cu 1% a valorii de 80% care se aplica asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depaseste vechimea standard de 25 de ani".
Curtea a mai retinut ca ,,recalcularea pensiilor de serviciu aflate in plata afecteaza securitatea juridica in componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridica cere si impune o protectie a garantiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobandit prin emiterea deciziei de pensionare".
Curtea a mai observat ca ,,partea necontributiva a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitari distincte fata de partea sa contributiva conditionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fara distinctie. Legea criticata introduce o astfel de impozitare, insa, nu stabileste cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigentelor de calitate a legii. Curtea a mai retinut ca impozitarea nu poate avea un caracter sanctionator, pentru ca se ajunge practic la o regandire si restructurare indirecta a insasi bazei de calcul a pensiei de serviciu".
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca va fi convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru a modifica Legea pensiilor speciale.
Sursa : www.mediafax.ro