18 iul 2019 - Curtea Constituţionala

CSM ameninta cu sesizarea CCR pe tema pensiilor magistratilor

Consiliul Superior al Magistraturii ameninta cu sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pe tema pensiilor magistratilor.

Luarea de pozitie a CSM de miercuri, 17 iulie 2019, vine dupa ce ministrul Finantelor Eugen Teodorovici (foto) declarase luni ca vrea plafonarea la 10.000 de lei a pensiilor speciale, precum si o taxa de solidaritate pentru ceea ce depaseste acest plafon.

In replica, CSM a transmis miercuri ca in ceea ce-i priveste pe magistrati, o astfel de masura ar fi neconstitutionala, Consiliul bazandu-se in acest sens pe jurisprudenta CCR, care a stabilit in repetate randuri ca asa ceva contravine principiului independentei justitiei.

Mai precis, CSM invoca

articolele 125 si 132 din Constitutia Romaniei, care consacra incompatibilitatea functiilor de judecator, respectiv procuror cu orice alta functie publica sau privata in afara de cele din invatamantul superior. Or, nivelul ridicat al salariilor si al pensiilor constituie garantii ca magistratii nu vor fi tentati sa obtina alte surse de venit, din zone ce le-ar putea afecta independenta, mai scrie Consiliul Superior al Magistraturii.

Comunicatul complet al CSM:

„In raport de informatiile aparute in spatiul public privind propunerea Ministrului Finantelor Publice, in sensul adoptarii de masuri de natura a afecta pensiile magistratilor, Biroul de informare publica si relatii cu mass-media este abilitat sa aduca la cunostinta publica urmatoarele:

In majoritatea statelor este instituita obligatia constitutionala de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, in acord cu jurisprudenta europeana in materie.

In jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cu referire si la decizii ale instantelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant si fara echivoc ca eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor contravine principiului independentei justitiei, fiind o masura neconstitutionala, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.

In acelasi sens, contravin principiului independentei justitiei si masurile echivalente, precum cele preconizate, care in fapt ar diminua beneficiul si cuantumul pensiilor magistratilor, reprezentand o eliminare mascata a acestora.

Garantarea existentei, stabilitatii si cuantumului pensiei magistratilor este un corolar al dispozitiilor legislative speciale privind statutul magistratilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilitati si interdictii pe care legea le stabileste in sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.

Subliniem ca potrivit art. 125 si art. 132 din Constitutia Romaniei, functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Totodata, nu poate fi ignorat faptul ca la nivel infraconstitutional, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste o serie de incompatibilitati si interdictii pentru judecatori si procurori, cum ar fi cele de a desfasura activitati comerciale, de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura, de a avea calitatea de asociat sau membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Trebuie reamintit ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale, cum este pensia de serviciu a magistratilor, precum si apararea acesteia, ca parte integranta a stabilitatii lor financiare, in aceeasi masura cu care apara celelalte garantii ale acestui principiu.

Pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii si care impune obligatii si interdictii pe care celelalte categorii de asigurati nu le au, fiindu-le interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii, aspecte transate in repetate randuri in jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Nu in ultimul rand, documentele internationale stabilesc, printre alte importante masuri pe care statele membre urmeaza sa le adopte, si pe aceea de a veghea ca statutul si remuneratia judecatorilor si procurorilor sa fie pe masura demnitatii profesiei lor si a responsabilitatii pe care si le asuma.

Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza ca statutul constitutional al magistratilor, statut dezvoltat prin lege organica si care cuprinde o serie de incompatibilitati si interdictii, precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentala.

Aparand independenta judecatorilor si procurorilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio forma afectarea statutului magistratului pentru a carui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internationale si a Curtii Constitutionale cu un conflict juridic de natura constitutionala”.

Sursa : www.juri.ro