25 mar 2019 - Curtea Constituţionala

Cristina Tarcea il acuza pe Iordache in legatura cu sesizarea la CCR: Ceea ce s-a intamplat azi mi se pare un abuz

Preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a catalogat, luni seară, sesizarea la CCR pe completurile specializate ca fiind un abuz şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie, pentru că pe rolul ÎCCJ au fost invocate excepţii bazate pe exact aceleaşi argumente precum cele din sesizare.

,,Ceea ce s-a intamplat astazi mi se pare un abuz. Spun asta pentru ca pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se afla un dosar, daca nu chiar mai multe dosare, in care s-a invocat o exceptie de nelegalitate a compunerii completului de 3, exceptie intemeiata pe acelesi argumente care au fost invocate in sesizarea transmisa la Curtea Constitutionala. Or, in conditiile in care nu lasi o instanta legal investita sa se pronunte cu privire la problema de drept si te duci la un alt organ al statului si te duci la o alta institutie a statului aceasta nu poate sa fie decat o presiune asupra instantelor de juecata si o imixtiune inacceptabila in actul de justitie", a declarat Cristina Tarcea, la Realitatea TV.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a spus ca, potrivit legii, cel chemat sa interpreteze si sa aplice legea este judecatorul obisnuit.

,,Nu mi se pare normal sa nu lasi judecatorul in fata caruia s-a invocat o exceptie sa se pronunte, ci sa-i fortezi mana ducandu-te cu exact aceeasi problema la o alta institutie. Conform principiilor clasice ale dreptului, cel care este chemat sa spuna dreptul ,a dica sa aplice legea si sa interpreteze legea, este judecatorul, judecatorul obisnuit. Daca nu mai avem incredere in el, haideti sa desfiintam instantele de judecata si sa creeam alte institutii carora sa le atribuim competenta de a solutiona cauzele", a completat Tarcea.

Curtea Constitutionala va dezbate, pe 2 aprilie, conflictul juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, pe tema completelor specializate. Sesizarea a fost depusa la CCR, vinerea trecuta, de Florin Iordache si vizeaza articolul 29 alineatul (1) din actul normativ care prevede ca: ,,Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate".

Sursa : www.mediafax.ro