12 iun 2019 - Curtea Constituţionala

Contestatie, inregistrata la CCR prin care se solicita anularea decretului de organizare a referendumului

CCR a înregistrat, miercuri, o contestaţie prin care este solicitată anularea decretului 420 din 25 aprilie 2019, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului din 26 mai. Totodată, solicitarea este şi de a infirma rezultatele referendumului naţional.

"In aceeasi zi (miercuri-n.r.) a fost inregistrata o contestatie intemeiata pe dispozitiile art.51 alin.(1) si art.146 lit.i) din Constitutie, ale art.46 alin. (1) si art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si ale art.45 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care se solicita Curtii Constitutionale sa anuleze Decretul Presedintelui Romaniei nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum national, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 si, respectiv, sa infirme rezultatele referendumului national consultativ desfasurat in data de 26 mai 2019", arata un comunicat de presa al CCR remis miercuri MEDIAFAX.

Termenul pentru solutionarea acestei contestatii a fost stabilit tot pentru data de 27 iunie 2019.

Surse din CCR au declarat, pentru MEDIAFAX, ca cetateanul care a depus contestatia pentru infirmarea referendumului reclama neconstitutionalitatea intrebarilor, insa Curtea va verifica daca sunt indeplinite conditiile si criteriile de validare ale referendumului.

Curtea Constitutionala a luat in discutie, miercuri, rezultatele referendumului pe justitie convocat de catre presedintele Klaus Iohannis, care a avut loc pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Judecatorii au amanat dezbaterea pe acest dosar pentru data de 27 iunie. Prin urmare noul plen al CCR va discuta pe marginea referendumului, in contextul in componenta Curtii vor fi trei judecatori noi.

In acest context, Simina Tanasescu, fost consilier prezidential, a depus, marti, juramantul de investire in functia de judecator al Curtii Constitutionale. Aceasta a fost propusa pentru functie de presedintele Klaus Iohannis si il inlocuieste pe Petre Lazaroiu.

De asemenea, pe 15 iunie expira si mandatele la CCR ale judecatorilor Stefan Minea sli Simona-Maya Teodoroiu. In locul lor au fost desemnati de catre Senat Gheorghe Stan, iar de catre Camera Deputatilor Cristian Deliorga.

Conform Constitutiei, CCR ,,vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia". De asemenea, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, plenul institutie decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului.

Totodata, ,,hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia", conform legii mentionate.

Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede ca: ,,Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente".

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justitie, din 7.922.591 de participanti, 6.459.383 de raspunsuri au fost favorabile intrebarii referitoare la interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie. De asemenea, la intrebarea privind interzicerea adoptarii OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, 6.477.865 de raspunsuri au fost favorabile.

La referendumul de pe 26 mai, cetatenii au fost chemati sa se pronunte prin ,,Da" sau ,,Nu" cu privire la intrebarile: 1. ,,Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?" 2. ,,Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?".

Presedintele Klaus Iohannis a avut consultari cu toate partidele reprezentante in Parlament, in legatura cu transpunerea in Constitutie si legislatie a rezultatelor referendumului. Ulterior, seful statului a afirmat ca a observat ca majoritatea formatiunilor politice sunt de acord cu demersul de transpunere a referendumului.

Sursa : www.mediafax.ro