14 nov 2022 - Curtea Constituţionala

COMENTARIU Sorin Avram: Domnul Ciuca are un respect deosebit fata de Constitutie. Respect, domnule Ciuca!

Mediafax îl citează pe Nicolae Ciucă, premier al României, fost ministru al Apărării şi beneficiar al unei pensii ca fost general al Armatei Române: „Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituţional să mărim eşalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii”.

Conform declaratiei de avere din data de 9 iunie 2022, domnul Ciuca a castigat intr-un an 148.466 de lei ca ministru al Apararii si 17.683 de lei ca prim ministru, la care se mai adauga pensia de 214.990 de lei. 15% la 214.990 de lei inseamna un plus la pensie de 32.248 de lei.

32.248 de lei impartit la 12 luni inseamna 2.687 de lei. Oare cati dintre pensionarii Romaniei vor avea bucuria ca dupa majorarea pensiilor cu 15 procente promisa de Guvernul condus de Nicolae Ciuca sa ajunga la valoarea maririi de pensie a pensionarului Ciuca? Domnul Nicolae care a lucrat ca maistru intr-o intreprindere care a fost trimisa la fier vechi pentru ca a fost energofaga, domnul Nicolae care a fost asistent medical la cabinetul unui medic de familie de la tara sau domnul Nicolae care a fost mecanic de locomotiva pe vremea cand trenurile prindeau ceva viteza pe caile ferate romane, ajunse intre timp caile franate romane? Putin probabil.

Insa, Constitutia este Constitutie, iar ditamai premierul Romaniei nu-si permite sa o incalce. Domnul Ciuca respecta Constitutia Romaniei pana la ultima sa litera si pana la ultimul leu intrat in buzunarul domniei sale. Singura solutie, o noua Constitutie! Insa, Constitutia Romaniei nu poate fi schimbata peste noapte, iar pentru a avea o noua lege fundamentala a Tarii este nevoie de o majoritate parlamentara solida si functionala. Majoritatea parlamentara este solida, insa nu este si functionala, dupa cum se poate observa din schimburile de sageti trimise public zi de zi intre cele doua tabere politice care teoretic ar trebui sa stea la aceeasi masa si sa gaseasca solutii pentru a le asigura un trai mai bun celor care i-au votat si pentru a mai reduce din discrepantele existente intre cetatenii de la varf si cei de la coada la care s-au asezat doar-doar vor prinde o bucata de branza mai ieftina.

Oricum, trebuie de apreciat ca la Nicolae Ciuca unde-i lege nu-i tocmeala. Nu-i tocmeala pentru modificarea actelor normative astfel incat acestea sa nu intre in coliziune cu Constitutia.

Inegalitatile vor persista, dar macar omul de rand va avea satisfactia ca Romania are un premier care respecta Constitutia atat de tare incat nu vrea sa o deranjeze nici modificand-o si nici schimband legile cu care ea s-a obisnuit.

Repect, domnule Ciuca, si sa va bucurati alaturi de cei dragi de marirea constitutionala de pensie!

Sursa : www.mediafax.ro