22 sep 2020 - Curtea Constituţionala

Citu, despre majorarea pensiilor cu 40%: "Vom ataca la CCR. Nu vom permite o crestere a cheltuielilor bugetare"

Florin Citu se intreaba in contextul eventualei majorari a pensiilor cu 40% dorite de PSD "de unde atata tupeu si atata cinism? Au incercat sa arunce Romania in aer ani de zile, i-am oprit si vad ca tot nu se potolesc (...). Inca astept institutiile statului sa analizeze si sa-i ancheteze pentru subminarea economiei nationale pe cei care au lasat economia fara stocuri, inaintea unei crize de sanatate. Si bineinteles, poate o sa ne uitam si la aceste actiuni, ceea ce fac astazi in Parlament este vadit impotriva Romaniei (...). Sunt indignat de ceea ce fac. Toata lumea se uita la noi, avem investitori, avem Comisia Europeana, agentiile de rating, toata lumea se uita la noi, ne-au avertizat ca mergem intr-o directie gresita si acesti oameni vin si fac acest lucru".

Ministrul de Finante i-a raspuns liderului PSD, dupa ce Marcel Ciolacu s-a intrebat luni seara la TVR1 unde sunt banii din imprumuturile Romaniei: "Acest Ciolacu este deputat, iar acum doua saptamani am trimis fiecarui membru al Parlamentului un e-mail, in care este prezentata executia bugetara si modul in care au fost cheltuiti banii, evolutia datoriei publice etc.. Toate informatiile sunt prezentate lunar pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Am inteles, Marcel Ciolacu nu stie sa citeasca un site, nu stie sa se uite pe un site, i-am trimis eu pe mail toate informatiile. Acum, daca nici de acolo nu le poate citi, nu mai are nici o scuza. Anul acesta, au fost crescute investitiile, care au ajuns la aproape 24 de miliarde, dupa opt luni de zile, cea mai mare suma din ultimii zece ani. Au fost crescute pensiile cu cea mai mare suma pe care a facut-o vreodata un Guvern (...). Acolo sunt banii. Am crescut alocatiile cu 20%, am crescut alocatiile la inceputul anului, am platit facturi lasate de Marcel Ciolacu si gasca lui neplatite de ani de zile. Peste sase miliarde de lei decontari pentru concedii medicale. Am rambursat la TVA mai mult cu trei miliarde (...). Am platit pentru profesori, din urma, doi ani de zile, hotarari judecatoresti. Acolo sunt banii".

La remarca jurnalistului ca dincolo de orice disputa politica, Executivul refuza sa aplice o lege adoptata de Parlament, Florin Citu a replicat: "Nu este adevarat, asa ceva nu se intampla. Nu refuzam sa aplicam legea. Aplicam legea, doar am facut exact ce permite legea, prin ultimul articol. Spune foarte clar legea aprobata de socialisti, de PSD, spune foarte clar: in cazul unei situatii de lipsa de venituri la buget, se poate face reesalonarea prin rectificare bugetara, deci se poate face reesalonarea cresterii punctului de pensii. Deci am folosit exact legea (...). Nu vom permite anul acesta o crestere a cheltuielilor bugetare (...). Vom ataca aceste legi, pentru ca nu au sursa de finantare, le vom ataca la CCR. Eu nu cred ca CCR-ul poate sa spuna ca o lege care creste cheltuielile bugetare si scrie negru pe alb in Constitutie ca daca nu are sursa de finantare, poate sa fie constitutionala. Curtea Constitutionala este impartiala si va folosi Constitutia in a judeca".

Sursa : www.mediafax.ro