27 iun 2020 - Curtea Constituţionala

Ce se va intampla cu persoanele internate sau puse in carantina dupa publicarea deciziei CCR?

Dupa ce judecatorii CCR au decis ca internarea obligatorie a persoanelor cu boli transmisibile si carantina pentru cei veniti din strainatate nu pot fi impuse prin ordine de ministru, ci doar prin lege, ne-am putea astepta, curand, la o noua perioada de haos legislativ, in contextul in care n-ar mai exista un cadru legal pentru internare.

Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor, de la momentul publicarii lor in Monitorul Oficial. Astfel, pentru a evita un nou vid legislativ, in care carantinarea, izolarea sau internarea asimptomaticilor sa nu mai fie reglementata, e necesara adoptarea rapida si intrarea in vigoare a unei legi care sa rezolve situatia si prin care sa poata fi restrictionate anumite drepturi.

Ca regula, motivarea deciziilor Curtii si publicarea lor se fac dupa cateva saptamani, insa acest lucru se poate intampla si dupa o saptamana, cum a fost si cazul deciziei CCR prin care au fost declarate neconstitutionale amenzile din perioada starii de urgenta.

Tot de aproximativ o saptamana e nevoie si ca o lege sa parcurga tot traseul legislativ, respectiv sa fie dezbatuta si votata pe repede inainte de cele doua camere ale Parlamentului, sa fie promulgata de presedintele Iohannis si sa apara in Monitorul Oficial, intrarea in vigoare a legii producandu-se la trei zile de la publicarea documentului.

In lipsa unei legi, toti cei aflati in astfel de situatii vor putea cere punerea de indata in libertate, fara sa poata fi obligati sa ramana internati.

"Da, vor putea sa paraseasca spitalul, avand in vedere ca nu va exista un text de lege valid si constitutional. Fara un cadru legal, ar fi imposibila constrangerea unor persoane la internare. In cazul in care acesti oameni vor fi impiedicati, se vor putea adresa instantelor de judecata", a explicat pentru MEDIAFAX avocatul George Pasalica.

Premierul Ludovic Orban declara, recent, ca decizia CCR se refera la ordinele de ministru din perioada starii de urgenta, carantinarea si izolarea avand temei legal, in baza Legii starii de alerta nr. 55/2020. Ramane de vazut care va fi motivarea Curtii, insa pana atunci ne amintim de raspunsul premierului dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea amenzilor din starea de urgenta. Primul-ministru spunea atunci ca politistii vor putea aplica in continuare amenzi pentru nerespectarea ordonantelor militare, dar in cuantumul initial, aplicat inainte de majorarea amenzilor. De fapt, CCR desfiintase intregul articol cu sanctiuni din legislatia starii de urgenta, nu doar amenzile majorate.

Sursa : www.mediafax.ro