15 sep 2021 - Curtea Constituţionala

CCR se apleaca asupra posibilului conflict juridic Parlament-Guvern pe tema motiunii de cenzura

Prim-ministrul a depus la Curtea Constitutionala o sesizare cu privire la existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Parlament si Guvern in care se invoca o conduita "neconstitutionala, deopotriva neloiala si abuziva, fata de autoritatea executiva", intrucat motiunea de cenzura a fost initiata, depusa si comunicata cu "incalcarea dispozitiilor constitutionale ale articolului 113 alineat (2) din Constitutie".

Potrivit documentului, "Parlamentul Romaniei, prin Presedintele Camerei Deputatilor, a incalcat dispozitiile constitutionale cu privire la obligatia comunicarii motiunii de cenzura catre Guvern in aceeasi zi cu depunerea acesteia, in speta in data de 3 septembrie 2021.

De asemenea, Parlamentul Romaniei, prin Presedintele Camerei Deputatilor, cu incalcarea Constitutiei si a prevederilor regulamentare, a comunicat o motiune de cenzura initiata si depusa cu nerespectarea conditiilor constitutionale privind numarul minim de semnaturi valide care sa reflecte manifestarea de vointa a unei patrimi din numarul parlamentarilor la data initierii respectivei motiuni de cenzura".

Aceste aspecte sunt de natura sa creeze o situatie juridica conflictuala generata de modul neconstitutional in care Parlamentul a inteles sa declanseze controlul parlamentar prin motiune de cenzura cu consecinte "grave" asupra bunei desfasurari a activitatii Guvernului in planul politicii interne si externe a tarii, respectiv a bunei functionari a administratiei publice, sustine Executivul.

CCR discuta sesizarea presedintelui

Totodata, Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu neconstitutionalitatea legii potrivit careia incitarea la violenta, ura sau discriminare impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Presedintele a atacat la Curtea Constitutionala Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, pe motiv ca din actul normativ lipsesc criteriile in urma carora va fi incriminata o astfel de infractiune.

Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal transpune si art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme si expresii ale rasismului si xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Sursa : www.mediafax.ro