13 iul 2022 - Curtea Constituţionala

CCR respinge sesizarea USR: Legea avertizorului de integritate e constitutionala - surse

Surse oficiale au declarat, miecuri, pentru MEDIAFAX, ca sesizarea USR privind legea avertizorului de integritate a fost respinsa in unanimitate de judecatorii constitutionali.

USR a sesizat CCR, la inceputul lunii mai, cu privire la legea avertizorilor de integritate, spunand ca, in forma impusa de Coalitia PSD-PNL-UDMR, ,,slabeste considerabil protectia persoanelor ce vor sa dezvaluie neregulile din institutiile publice si ridica obstacole considerabile in obtinerea fondurilor din PNRR".

In sesizarea catre CCR, au fost invocate patru argumente de neconstitutionalitate, printre care incalcarea obligatiilor asumate in momentul aderarii la Uniunea Europeana si lipsa de claritate si predictibilitate a unor prevederi.

USR a considerat ca legea avertizorilor de integritate, in forma adoptata de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii).

Sursa : www.mediafax.ro