09 oct 2019 - Curtea Constituţionala

CCR, lovitura privind redeschiderea proceselor penale

Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat marti, 8 octombrie 2019, o decizie importanta in legatura cu redeschiderea proceselor penale.

CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a unui alineat din Codul de procedura penala. Totusi, nu este vizat textul in sine din CPP, ci interpretarea data printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntate in recurs in interesul legii.

Este vorba despre

art. 469 alin. 3 CPP, interpretat prin RIL-ul ICCJ nr. 13 din 3 iulie 2017.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara.

Comunicatul Curtii Constitutionale:

„In ziua de 8 octombrie 2019, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.11 alin.(1) si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere:

A. Exceptia de neconstitutionalitate a dispoziitilor art.469 alin.(3) din Codul de procedura penala, avand urmatorul cuprins: „[...] (3) Daca instanta constata indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1), dispune prin incheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal. [...].”

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.469 alin.(3) din Codul de procedura penala, in interpretarea data prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.13 din 3 iulie 2017 pronuntata in recurs in interesul legii, in ceea ce priveste faza procesuala de la care se reia procesul penal, sunt neconstitutionale”.

Minuta RIL-ului ICCJ:

„Admite recursul in interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Targu Mures si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 469 alin. (3) din Codul de procedura penala, stabileste ca: in urma admiterii cererii de redeschidere a procesului penal pentru persoanele condamnate judecate in lipsa, cauza se reia din faza judecatii in prima instanta.

Obligatorie, conform dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 3 iulie 2017”.

Sursa : www.juri.ro