01 oct 2020 - Curtea Constituţionala

CCR: Legea care ar fi eliminat eliberarea inainte de termen in cazul violatorilor si criminalilor, adoptata neconstitutional

Legea care ar fi eliminat posibilitatea persoanelor condamnate pentru infractiuni deosebit de grave de a iesi din inchisoare inainte de termen a fost adoptata neconstitutional.

Asta a decis Curtea Constitutionala, care a constatatat ca documentul nu a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului. Concret, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, adica fara dezbatere, iar deputatii l-au aprobat intr-o alta forma.

Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa se intoarca in Parlament si sa isi reia parcursul legislativ.

Mecanismul liberarii conditionate permite persoanelor condamnate sa iasa mai devreme din inchisoare. Masura e valabila inclusiv in cazul celor condamnati pe viata.

In Romania, cei mai multi dintre condamnatii pe viata au savarsit infractiuni de omor. 

În primele şase luni ale anului, 697 de persoane au fost liberate conditionat in primele sase luni ale anului. 273 dintre acestea erau condamnate pentru omor. Intre 2014 si 2018, au fost eliberati peste 50.000 de detinuti. Potrivit ANP, aproape 10.000 dintre acestia s-au intors in penitenciar.

 

Sursa : www.mediafax.ro