19 iul 2019 - Curtea Constituţionala

CCR: La referendumul din 26 mai nu a fost o informare corecta privind intrebarile

CCR arată în motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis că nu a existat o informare corectă privind detaliile de ordin juridic şi tehnic pe care le presupuneau cele două întrebări, nefiind respectate recomandările Comisiei de la Veneţia.

"Curtea retine ca, la referendumul din 26 mai 2019, nu a existat o informare completa cu privire la toate detaliile de ordin juridic si tehnic pe care le presupun cele doua intrebari, nefiind respectate recomandarile retinute de Comisia de la Venetia in documentele citate. De asemenea, au existat mai multe ipoteze in cuprinsul intrebarilor, care ar fi impus o tratare distincta, conform acelorasi recomandari. Dat fiind insa faptul ca referendumul are caracter consultativ, iar vointa exprimata, chiar in conditiile deficientelor evidente de redactare a intrebarilor formulate, ofera o orientare autoritatilor in privinta vointei majoritare exprimate de votanti, nu subzista un temei constitutional pentru invalidarea referendumului. Intrucat a fost exprimata o vointa cu efect politic, iar nu juridic, in sensul analizat, aspectele de ordin juridic, tehnic si de detaliu urmeaza a fi apreciate in mod corespunzator de catre autoritati si puse in opera cu respectarea cadrului constitutional si legal de referinta", arata motivarea hotararii CCR de validare a referendumului consultativ de pe 26 mai, initiat de presedintele Klaus Iohannis.

Judecatorii Curtii subliniaza "necesitatea stabilirii unui cadru legal riguros pentru ca asemenea deficiente sa nu mai existe pe viitor, in sensul reglementarii obligatiei autoritatilor publice la informarea detaliata si completa a electoratului, in conformitate cu Codul bunelor practici in materie de referedum si celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia in materie".

La referendumul de pe 26 mai, cetatenii au fost chemati de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se pronunte prin ,,Da" sau ,,Nu" cu privire la intrebarile: 1. ,,Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?" 2. ,,Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?".

Sursa : www.mediafax.ro