11 iul 2019 - Curtea Constituţionala

CCR discuta pe 18 septembrie sesizarea lui Iohannis pe modificarea legii privind armele si munitiile

Curtea Constituţională va dezbate pe 18 septembrie sesizarea formulată de Klaus Iohannis referitoare la modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Şeful statului reclamă că actul normativ nu are avizul CSAT.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, marti, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.

"Prin modul in care a fost adoptata consideram ca legea mentionata incalca prevederile art. 1 alin. (5) care consacra principiul legalitatii, ale art. 61 alin. (2) si ale art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului si pe cele ale art. 119 referitoare la rolul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru motivele ce urmeaza a fi prezentate in continuare", arata un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor a fost trimisa de catre Parlament, spre promulgare, Presedintelui Romaniei la data de 20 iunie 2019.

"Sfera de reglementare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor vizeaza domeniul securitatii nationale, fapt care impune obligativitatea solicitarii avizului CSAT. Asa cum se arata in expunerea de motive a legii criticate, ,,proiectul de act normativ urmareste sporirea protectiei ordinii publice, sigurantei nationale, vietii si integritatii corporale a persoanelor". Or, in dezacord cu exigentele art. 4 lit. d) pct. 1 din Legea nr. 415/2002, initiatorul nu a solicitat avizul CSAT.

Fata de noua optica la nivel european cu privire la asigurarea securitatii Uniunii Europene concretizata chiar prin directivele europene transpuse prin legea criticata, este nerelevant faptul ca, atat Legea nr. 295/2004, in varianta sa initiala, cat si modificarile ulterioare ale acesteia, nu au fost adoptate cu solicitarea unui aviz din partea CSAT. Prin modificarile aduse prin legea criticata sunt reglementate aspecte ce tin de domeniul securitatii nationale, acestea fiind calificate ca atare prin insasi Directiva europeana transpusa, aspect ce impune avizarea de catre CSAT in cadrul procedurii legislative a actului normativ supus controlului de constitutionalitate", se arata in sesizarea presedintelui..

O alta neregula sesizata este legata de adoptarea "cu nesocotirea prevederilor art. 61 si ale art. 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Camera Deputatilor. In forma adoptata, legea dedusa controlului de constitutionalitate nesocoteste si principiile constitutionale in virtutea carora o lege nu poate fi adoptata de o singura Camera, legea fiind, cu aportul specific al fiecarei Camere, opera intregului Parlament".

Sursa : www.mediafax.ro