13 ian 2020 - Curtea Constituţionala

CCR dezbate pe 12 februarie sesizarea lui Ciolacu si Melescanu pe Legea bugetului de stat

CCR va dezbate, pe 12 februarie, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire la Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, cerere formulată de Marcel Ciolacu şi Theodor Meleşcanu.

Guvernul a transmis Curtii Constitutionale punctul de vedere privind conflictul juridic de natura constitutionala sesizat de Parlament privind adoptarea legii bugetului prin angajarea raspunderii de catre Executiv.

Institutia invoca o decizie a CCR care arata ca angajarea raspunderii are in vedere adoptarea "in conditii de maxima celeritate" a unor masuri urgente dintr-un domeniu de maxima importanta.

Totodata, Executivul argumenteaza ca parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul de lege dar si sa depuna o motiune de cenzura.

Cabinetul condus de Ludovic Orban face referire la o decizie a CCR care arata ca "Parlamentul este si ramane unica autoritate legiuitoare si in cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, intrucat procedura asumarii raspunderii de catre Guvern se deruleaza in fata camerelor reunite ale Parlamentului si se desfasoara sub supravegherea si controlul forului legislativ suprem, care are la indemana, in virtutea prevederilor constitutionale exprese ale art.114 alin.(2), posibilitatea demiterii Guvernului printr-o motiune de cenzura".

Executivul apreciaza ca autorii sesizarii critica in realitate procedura adoptarii legilor bugetare "contrar prevederilor constitutionale privind legiferarea, ceea ce se converteste intr-un viciu de neconstitutionatitate extrinseca ce poate face obiectul controlului de constitutionalitate", cererea de neconstitutionalitate fiind inadmisibila.

Astfel, Guvernul sustine ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala generat de procedura angajarii raspunderii Guvernului asupra legilor bugetare in temeiul art.114 din Constitutie.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de presedintii celor doua Camere ale Legislativului cu privire la posibilul conflict juridic dintre Guvern si Parlament pe legea bugetului de asigurari sociale si legea bugetului de stat pe anul 2020. CCR a stabilit data de 10 ianuarie ca termen pana la care institutiile pot transmite punctele de vedere.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, pe 23 decembrie, in plenul reunit al Parlamentului, ca Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 si pe Legea bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor.

Sursa : www.mediafax.ro