24 mar 2021 - Curtea Constituţionala

CCR: Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este neconstituţională. În conducerea IRRD se află şi Ion Iliescu

Magistratii CCR au admis, miercuri, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 33 de senatori apartinand PSD si au constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sunt neconstitutionale, in ansamblul lor.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Guvernul a argumentat, in OUG privind desfiintarea IRRD, ca activitatea acestuia a fost irelevanta in raport cu banii publici cheltuiti si ca Institutul a propagat in spatiul public interpretari care s-au contrapus cu ancheta in ,,Dosarul Revolutiei".

,,Avand in vedere ca activitatea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, de la infiinarea sa pana in prezent s-au dovedit irelevanta in raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului Romaniei; In conditiile in care, inca de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, institutia a reprezentat o platforma politica iar in pofida enuntarii veniturilor proprii ca sursa de finante, inca de la inceput activitatea institutiei a fost finantat de la bugetul de stat aproape in totalitate", se arata in ordonanta de urgenta adoptata de Executiv.

Institutul Revolutiei Romane s-a aflat in centrul unui scandal dupa ce a decis organizarea unui concert in 22 decembrie 2019, gest calificat de mai multe organizatii civice drept o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiintarea imediata a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor - in plan politic, economic si social - ale Revolutiei romane din decembrie 1989, in scopul realizarii unei imagini documentate, obiective si cuprinzatoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporana a tarii noastre.

Conducerea Institutului Revolutiei Romane este asigurata de un ,,Colegiu National", alcatuit din personalitati reprezentative ale revolutiei romane, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman.

 

Sursa : www.mediafax.ro