30 sep 2020 - Curtea Constituţionala

CCR amana dezbaterea sesizarii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Ce spune Avocatul Poporului

,,Curtea Constitutionala a amanat deschiderea deliberarilor pentru data de 4 noiembrie 2020", transmite CCR, care precizeaza ca asteapta transmiterea punctelor de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si a informatiilor solicitate mai multor autoritati publice.

Avocatul Poporului, Renate Weber, explica pentru MEDIAFAX ca, desi se numeste taxarea pensiilor, este de fapt o dubla impozitare.

,,Sunt doua chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul ca e o inechitabila asezare a sarcinilor fiscale. Se numeste taxarea unor pensii. In realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindca taxele ti le impune statul cand iti ofera un serviciu", a declarat pentru MEDIAFAX Renate Weber.

Avocatul Poporului a mai spus ca este vorba si despre o supraimpozitare, pentru ca toate pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%.

,,In plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii intre 2.001 si 7.000 de lei si de 85% de peste 7.001 lei. Ori exista un principiu foarte clar al nediscriminarii care spune ca toata lumea trebuie sa fie tratata egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori asa ceva, in opinia noastra, este neconstitutional", a mai spus Weber.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in luna iunie, legea care prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei si cu 10% a celor intre 2.001 si 7.001 lei. Concret, va fi taxata diferenta intre pensia speciala si cea realizata pe baza contributivitatii.

Sursa : www.mediafax.ro