29 sep 2020 - Curtea Constituţionala

CCR a respins sesizarea presedintelui Iohannis: Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare

CCR a respins marti sesizarea presedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea privind organizarea alegerilor parlamentare in luna august.

Decizia ar fi fost luata cu 5 voturi "pentru" respingerea sesizarii si 4 voturi "impotriva".

Au votat pentru respingere judecatorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga si Mona Pivniceru.

Impotriva respingerii au votat judecatorii Livia Stanciu, Simina Tanasescu, Marian Enache si Daniel Mora

Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate transmisa luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptata atat de Senat cat si Camera Deputatilor in 27 iulie si a fost transmisa doua zile mai tarziu al Presedintie in vederea promulgarii.

Klaus Iohannis a cerut CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau.

,,Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o solutie legislativa potrivit careia data urmatoarelor alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor va fi stabilita de Parlament prin lege organica. Prin continutul normativ, aceasta reglementare incalca prevederile mai multor articole din Constitutie", arata seful statului.

In sesizare se subliniaza ca stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inaintea datei alegerilor, prin derogare, creeaza un cadru legislativ special doar pentru urmatoarele alegeri parlamentare.

,,Apreciem ca o atare modificare, realizata cu mai putin de 6 luni inainte de alegerile la termen, incalca exigentele art. 1 alin. (5) din Constitutie in dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii si cea a securitatii raporturilor juridice", a explicat presedintele.

Acesta a precizat ca s-a instituit, astfel, o prerogativa pentru Parlament de a stabili in mod discretionar data alegerilor parlamentare.

,,In actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileste data alegerilor parlamentare devine cu atat mai problematica in situatia in care ar interveni una dintre cauzele care determina prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenta. Este posibil ca legea organica prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare sa fie necesar sa fie modificata din considerente ce tin de evolutia situatiei sanitare", a mentionat Klaus Iohannis.

Acesta sustine ca prin interventia intempestiva si formalizarea excesiva a procedurii de stabilire a datei alegerilor "se creeaza premisele incalcarii altor dispozitii si garantii constitutionale".

,,Daca senatorii si deputatii vor fi obligati sa acorde votul in sensul adoptarii legii de stabilire a datei alegerilor, atunci vointa parlamentarului nu mai este libera, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plaseaza legea criticata pe taramul nulitatii absolute", a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele considera ca Parlamentul dobandeste competenta de a stabili data alegerilor in mod discretionar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constitutie, putandu-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, in afara cadrului constitutional.

,,Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. (...) O guvernare democratica presupune ca poporul sa isi desemneze reprezentatii la nivelul autoritatilor publice la intervale regulate de timp. Rezulta ca mandatul autoritatilor publice trebuie sa fie limitat in timp", a mai explicat Iohannis.

Conform legislatiei, Guvernul este cel care stabileste data alegerilor, iar aducerea la cunostinta publica a datei alegerilor se face cu cel putin 90 de zile inainte de ziua votarii, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei hotararii Guvernului privind data alegerilor.

,,Prin norma criticata, se poate ajunge la situatia in care Parlamentul poate stabili data alegerilor in mod arbitrar, fara vreo limitare si fara o sanctiune in cazul in care acesta, prin data stabilita, prelungeste indirect mandatul in curs", a mai precizat presedintele Romaniei.

Sursa : www.mediafax.ro