12 iul 2018 - Curtea Constituţionala

CCR a respins, ca neintemeiata, sesizarea lui Iohannis asupra modificarii Legii 304/2004 privind organizarea judiciara

Curtea Constituţională a României a respins, joi, ca neîntemeiată, sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu modificarea de către Parlament a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit instituţiei.

Pe 28 iunie, seful statului a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra modificarii Legii privind organizarea judiciara.

"Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara a fost transmisa de catre Parlament Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii la data de 22 iunie 2018. In opinia noastra, legea mentionata a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 77 alin. (2), art. 64 si 147 alin. (4) din Constitutie. De asemenea, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Legea fundamentala, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptata si cu incalcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) si (5) si ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constitutie, pentru motivele prezentate in mai jos", se arata in sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.

Seful statului a mai precizat ca pe 15 iunie a formulat o cerere de reexaminare cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

"Motivele de reexaminare, structurate in 19 puncte si dezvoltate pe 27 de pagini, vizau atat aspecte ce tin de necesitatea reglementarii ori de modul in care dispozitiile nou introduse se integreaza in sistemul normativ, cat si respectarea normelor de tehnica legislativa de natura sa asigure coerenta actului normativ. Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, a reexaminat legea dedusa controlului de constitutionalitate in ziua de 18 iunie a.c. (in aceasta zi, legea in cauza fiind repartizata de catre Biroul permanent comisiei juridice, care a intocmit raportul; in aceeasi zi, legea a fost inscrisa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care dupa ce a adoptat-o a transmis-o Senatului, spre dezbatere si adoptare). Cu aceeasi celeritate, Senatul, in calitate de Camera decizionala, doua zile mai tarziu a adoptat legea dedusa controlului de constitutionalitate in forma transmisa initial la promulgare, respingand implicit cererea de reexaminare. Desi motivele din cererea de reexaminare trimiteau la texte concrete din legea criticata, din rapoartele comisiilor sesizate in fond ale ambelor Camere ale Parlamentului nu rezulta care sunt ratiunile pentru care s-a ajuns la solutia respingerii acestora. De asemenea, lipsa acestor argumente ori a dezbaterii motivelor cererii de reexaminare reiese si din dezbaterile plenului Camerei Deputatilor. Spre deosebire de Camera, la Senat, plenul a respins, fara vreo motivare, amendamentele formulate", a completat presedintele Romaniei, in textul sesizarii.

In opinia presedintelui Iohannis, sesizarea vizeaza motive de neconstitutionalitate extrinseca referitoare la respectarea normelor si principiilor constitutionale aplicabile in procedura de adoptare a legilor.

De asemenea, Klaus Iohannis ii ceruse, marti, presedintelui CCR, Valer Dorneanu, printr-o scrisoare, sa amane dezbaterile sesizarilor de neconstitutionalitate asupra Codului de procedura penala si a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara pana dupa ce Comisia de la Venetia se pronunta.

Sursa : www.mediafax.ro