06 nov 2018 - Curtea Constituţionala

CCR a admis, marti, sesizarea lui Iohannis pe Legea care prescrie la trei ani conflictul de interese. Actul normativ se reintoarce in Parlament

CCR a admis, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu proiectul adoptat de Senat al lui Cătălin Rădulescu care prevede ca starea de incompatibilitate şi conflictul de interese să fie prescrise după trei ani de la data săvârşirii lor, legea urmând să se reîntoarcă în Parlament.

"Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, obiectie formulata de Presedintele Romaniei", a fost unul dintre punctele de pe ordinea de zi a sedintei de marti a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), publicata pe site-ul institutiei.

Decizia de marti judecatorilor CCR vine dupa mai multe amanari ale Curtii. Astfel, dupa aceasta hotarare de neconstitutionalitate, legea urmeaza sa se reintoarca in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia CCR.

Pe 2 august, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura proiectul adoptat de Parlament si initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu.

Seful statului argumenteaza ca "in cuprinsul aceluiasi act normativ se regasesc doua dispozitii contradictorii cu privire la momentul pana la care Agentia Nationala de Integritate poate evalua diferentele semnificative de avere, existenta unor conflicte de interese sau a unor stari de incompatibilitate", potrivit sesizarii transmise de Iohannis Curtii Constitutionale, informeaza Administratia Prezidentiala.

De asemenea, presedintele Romaniei face referire in legea crirticata si la un nou alineat introdus la articolul 25 care face imposibila sanctionarea de catre ANI pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese. Presedintele mai spune ca prevederile acestui alineat contravin principiului statului de drept stipulat in Constitutie, si este afectata direct activitatea Agentiei Nationale de Integritate de prevenire si sanctionare a averilor nejustificate, a incompatibilitatior si conflictelor de interese.

"Mai mult, art. 25 alin. (5) nou introdus prin legea criticata conduce la imposibilitatea Agentiei Nationale de Integritate - institutie cu competenta unica in materia evaluarii declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite existente in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si cea de evaluare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, urmata de confirmarea/infirmarea instantelor de judecata - sa mai evalueze si sa sanctioneze nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese. (...) Dispozitiile legii supuse controlului Curtii Constitutionale contravin principiului statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constitutie, afectand in mod direct activitatea de prevenire si sanctionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor", potrivit sursei citate.

"Totodata, norma nou introdusa prevede ca ,,faptele (...) se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor". Aceasta solutie legislativa este lipsita de claritate si precizie, intrucat conduce la concluzia ca faptele se prescriu, cand, in realitate, norma ar trebui sa expliciteze ca este vizata prescriptia raspunderii", completeaza Iohannis in textul sesizarii.

Pe 10 iulie, Senatul a adoptat, decizional, initiativa legislativa a deputatului PSD Catalin Radulescu care prevede ca starea de incompatibilitate si conflictul de interese sa fie prescrise dupa trei ani de la data savarsirii lor. Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" si 13 "impotriva".

Propunerea legislativa vizeaza modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

"Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor," prevede unicul articol al propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Sursa : www.mediafax.ro