17 nov 2021 - Curtea Constituţionala

Casa regala intervine in criza politica din Romania: Partenerii nostri nu ne vor lua in serios daca nu avem Guvern / Nu trebuie sa ne ferim de schimbarea constitutionala

Custodele Coroanei, Margareta, susţine că partenerii României nu îi vor lua în serios pe români dacă petrec luni de zile fără guvern şi nici nu va exista o creştere economică dacă politicienii nu fac decât să se certe pe portofoliile Cabinetului.

Declaratiile au fost incluse in discursul Majestatii Sale Margareta Custodele Coroanei romane la Seara Regala dedicata Corpului Diplomatic.

,,Stiu, desigur, ca luptele politice sunt esenta democratiei. De asemenea, stiu ca este usor pentru cineva ca mine sa faca apel la unitate nationala. Dar, in seara aceasta, as vrea sa fac un alt apel: unul la RESPONSABILITATE NATIONALA", a spus Custodele Coroanei.

Majestatea Sa considera ca framantarile politice afecteaza credibilitatea Romaniei, dar si revenirea economica.

,,Nu ne putem astepta ca partenerii nostri apropiati sa ne ia in serios daca petrecem luni de zile fara un guvern si daca ministrii vin si pleaca lunar. Nu ne putem astepta ca alegatorii sa respinga politicienii populisti daca politicienii existenti nu le ofera nimic. Sectorul nostru privat este vibrant, talentat si competent. Dar nu ne putem astepta sa revenim la o crestere economica puternica - de care are mare nevoie natiunea noastra - daca singurul lucru pe care politicienii si oficialii nostri il fac este sa se certe pe portofoliile Cabinetului", a adaugat Majestatea Sa Margareta.

Custodele Coroanei s-a referit si la modificarile constitutionale care ar putea duce la evitarea unor crize politice.

,,Avem nevoie de un dialog national amplu cu privire la evidentele obstacole constitutionale, care impiedica sistemul nostru politic sa functioneze corect. Nu trebuie sa ne ferim de schimbarea constitutionala: majoritatea partenerilor-cheie europeni nu numai ca vorbesc despre aceasta tot timpul, dar pun in aplicare periodic amendamente constitutionale. Nici nu trebuie sa ne ferim sa cerem ca politicienii nostri sa fie incoruptibili, dar si sa actioneze cu simtul responsabilitatii nationale. Aceasta nu este doar o aspiratie la un ideal; este o cerinta absoluta. Caci, asa cum ne-a amintit pandemia, o proasta administrare politica ne costa literalmente vieti", a precizat Custodele Coroanei.

In cadrul discursului, Majestatea Sa a mai vorbit despre pandemie, Republica Moldova, UE si NATO.

Sursa : www.mediafax.ro