04 aug 2023 - Curtea Constituţionala

Cancelarul Austriei propune ca dreptul de a folosi bani cash sa fie consacrat in Constitutie

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat presei locale, că doreşte ca dreptul de a folosi numerar să fie consacrat în Constituţie. Ideea este promovată de ani de zile de Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, potrivit Reuters.

,,Problema banilor lichizi este foarte importanta pentru oameni. Este important pentru mine ca banii lichizi sa fie inscrisi in constitutie", a declarat Nehammer pentru presa austriaca.

El i-a cerut ministrului de finante Magnus Brunner sa elaboreze o propunere inainte de o intalnire cu bancile in septembrie, a adaugat APA.

Austriecii se numara printre cei mai mari utilizatori de numerar din zona euro. De altfel, in unele restaurante si cafenele nu se accepta plata cu cardul.

In ciuda asigurarilor repetate ale Bancii Nationale a Austriei ca nu exista planuri de eliminare a numerarului, FPO a sustinut ca dreptul de a folosi numerar este in pericol.

O majoritate de doua treimi este necesara in parlament pentru a schimba constitutia. Impreuna, FPO si conservatorii controleaza doar aproximativ 55% din locurile din camera inferioara.

Majoritatea sondajelor de opinie arata ca Partidul Libertatii (FPO), care este anti-imigratie, este pe primul loc, cu un avans clar fata de social-democratii din opozitie si conservatorii lui Nehammer, care se afla intr-o coalitie cu Verzii de stanga. Actualul parlament isi va incheia mandatul in toamna anului viitor.

Sursa : www.mediafax.ro